Wateroverlast Park Valkenberg 2017, donderdag 14 september.
Wateroverlast Park Valkenberg 2017, donderdag 14 september. Gerrie Vermeulen

‘Laatste editie Breda Barst dreigde ten onder te gaan aan het water’

Cultuur

BREDA - Wat waren de Bredase verhalen van 2017? BredaVandaag blikt samen met mensen uit het nieuws terug op het jaar. Jurgen Blommaert vertelt over het ‘waterballet’ tijdens Breda Barst afgelopen september. “Het was natuurlijk in de aanloop naar het festival toe geen leuk gedeelte.”

De dagen voordat het festival Breda Barst in het Valkenberg zou plaatsvinden, was er sprake van enorme regenval. Het gevolg: het park stond blank. ‘Pompen of verzuipen’, dat is hoe Blommaert, voorzitter van Breda Barst het een paar dagen voor de start van het festival omschreef.

“Ik wil niet zeggen dat het niet voorzien was, wat het is een weersafhankelijk evenement. Het kan altijd gebeuren. Een buitje is niet erg, maar dit was zo nat en overdreven veel. Wat dat betreft een vervelende editie”, vertelt Blommaert.

Maar na regen komt zonneschijn; letter en figuurlijk. “In het weekend zelf was het uiteindelijk nog redelijk mooi weer. Maar het mooiste vind ik nog steeds dat je ziet hoe het festival gedragen wordt. Dat is prachtig”, aldus Blommaert. Na een oproep kwamen tientallen vrijwilligers om te helpen. “Er waren mensen die van kantoor af kwamen, een uurtje mee hebben gesjouwd en onder de modder zaten toen ze naar huis gingen.”

Of dat ook de kracht van het festival is? “Dat weet ik wel zeker. Door de jaren heen weet je wel een beetje wat het teweeg brengt. De facebook oproep (voor vrijwilligers) is ook 30.000 keer bekeken. Dat is zó veel! Ook waren er collega festivals die mij belden om te helpen, die bijvoorbeeld hetzelfde probleem met wateroverlast hebben gehad.”

Het water werd uiteindelijk door een bedrijf in Rotterdam weggepompt. Door 50.000 liter water weg te pompen veranderde het Valkenberg in een nacht van zwembad weer in een park. “Voor volgend jaar zijn er wat kleine aanpassingen aan het terrein. We hebben een redelijk beperkt budget.”

Het food-gedeelte komt bijvoorbeeld op een andere plek te staan. “Dat is een heel vochtige plek, dus die gaan we verplaatsen naar een hoger gedeelte. De natte, drassige plekken willen we vermijden.” De rest is afhankelijk van de financiën. “We hebben het afgelopen jaar zwaar verlies gemaakt; dat moeten we niet meer hebben. We zijn afhankelijk van sponsors en hebben veel gesprekken gevoerd, ook met de gemeente. Als we het geld hebben, gaan we er weer tegenaan.”

Nieuwe plannen voor het festival zijn ook in de maak. “Als alles doorgaat willen we wat meer gaan doen met talenten. Daar hebben we het afgelopen jaar al iets mee gedaan met de kunstbende, maar dat willen we uitbreiden. En daarnaast wil ik nog iets meer met theater doen. Ik wil het geen ondergeschoven kindje noemen, maar het is een duur grapje. Ik wil graag iets hebben waar het hele publiek van kan genieten.”