Logo bredavandaag.nl
Nachtburgemeester Ralph Behouden.
Nachtburgemeester Ralph Behouden. (Wijnand Nijs)

De stille diplomatie van de nachtburgemeester

  Cultuur

BREDA - Over een paar maanden is Ralph Behouden twee jaar nachtburgemeester van Breda. Tijd om terug te blikken én vooruit te kijken. Op de vraag of hij ermee zou willen stoppen, antwoordt hij vrolijk: “Voorlopig niet hoor, er valt nog veel te bereiken.”


De afgelopen twee jaar zijn voorbij gevlogen, nadat hij gekozen werd door een commissie met onder meer toenmalig VVV-directeur Marlice Dreessen en Marc Grott namens Koninklijke Horeca Nederland. “Positieve aandacht voor het nachtleven, dat is mijn opdracht. Een neutrale rol, tussen de partijen in. Dat betekent echter niet dat ik geen mening heb. Ik zie mijn rol in het belang van de horecaondernemers, de bezoekers van de stad en diegenen die in de stad wonen.”

Behouden (45) leerde als nachtburgemeester een andere kant van het nachtleven kennen. Sinds zijn achttiende komt hij in de binnenstad, een jaar later had hij zijn eerste baantje in de horeca en maakte hij kennis met de achterkant van de bar.

Als nachtburgemeester komt alle ervaring samen. Behouden heeft het idee dat hij binnen Breda leert hoe de lijntjes lopen. “Ik zou graag wat vaker met de gemeente in gesprek willen. Ik heb connecties gelegd, heb in de gaten wat er leeft. Het zou mooi zijn als ik de ervaring die ik heb kan benutten. Ik zie echt nog wel wat zaken die ik wil bereiken.”

Openbare toiletten
Wat zou hij op de agenda willen zetten, ook richting de verkiezingen? “De taxi’s aan de Haven, dat kan beter geregeld worden. En openbare toiletten voor vrouwen, dat moet als gastvrije stad beter kunnen.” Een idee daarover heeft hij wel. “Bij of in de fietsenstallingen, dan zijn ze meteen beheerd, schoon en veilig. Die stallingen zouden ook langer open moeten blijven, met name aan de Nieuwstraat en de Oude Vest.”

Daarnaast heeft hij een wens over de Grote Kerk. “Die is toch hét baken voor de Bredanaar. Nu is hij mooi verlicht, zie je alle details, maar gaat het licht uit tijdens een avondje stappen. Laat dat aan in de nachtelijke uren tijdens stapweekends, dan schittert zij ook voor stappers van binnen en buiten Breda.”

Verkeer
Behouden is dan wel nachtburgemeester, dat betekent niet dat hij de dag laat voor wat hij is. “Het verkeer in de binnenstad, zoals dat nu vastloopt op de Markendaalseweg. Kunnen we het voor de Bredanaar niet aantrekkelijker maken om met het openbaar vervoer naar de binnenstad te komen?”

Een ander punt qua bereikbaarheid. “Het nachtnet moet weer terug. Zodat ook mensen uit Tilburg, Den Bosch of Bergen op Zoom een avondje in Breda kunnen stappen.” Dat is ook goed voor een andere wens van hem: “Langere openingstijden voor clubs, zodat we als stad ook echt meetellen en de mensen die het later willen maken ergens terecht kunnen. Dat maakt Breda nóg aantrekkelijker.”

Hij ziet ook wel eens zaken die niet goed gaan. “Maar die benoem ik face-to-face, niet en public. Dat is niet mijn taak.” Een voorbeeld? “Ik kreeg foto’s doorgestuurd, van een bezoeker van een horecagelegenheid, dat het ergens een rommeltje was. Die stuur ik dan door naar de ondernemer. Die pikt dat dan op en dat koppel ik terug aan de tipgever.”

IJsbreker
Heeft hij het gevoel dat hij zijn rol al optimaal kan vervullen? “Horecaondernemers en organisatoren weten me nog niet altijd te vinden. Ik kan niet overal bij zijn, maar ik kan onder andere via mijn Facebookpagina wel aanjager en ijsbreker zijn voor verschillende initiatieven. Ik ben graag bij veel betrokken, maar kan niet zelf alles uit iedereen trekken.”

Ideeën genoeg bij Behouden. “Breda heeft een goede muziekscene, er zijn veel DJ’s en er staan weleens bandjes geprogrammeerd, maar het zou mooi zijn als nog meer cafés iets met live muziek doen. Op zondag- of zaterdagmiddag een bandje of muzikanten die akoestisch iets doen, bijvoorbeeld aaneensluitend. Om 14.00 in het ene café live muziek, om 16.00 uur in het andere. Misschien in samenwerking met de Nieuwe Veste? Er is zoveel talent in Breda.”

Sparringpartner
Zijn suggestie? “Gebruik mij als sparringpartner, als klankbord. Daarom blijf ik graag nachtburgemeester. Niet vanuit een ego, het gaat immers niet om mij, het gaat om onze stad, maar ik ben er echter van overtuigd dat de stad baat heeft bij een nachtburgemeester met ervaring. Het gaat om de functie. Want Breda is gewoon een ontzettend fijne uitgaansstad. In de nacht, maar ook overdag.”

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief