Logo bredavandaag.nl
Hans Gerritsen

Unieke voorstelling Tiuri en de Stilte tijdens Cultuurnacht

  Cultuur

BREDA - Het is een samenwerking waarover de gezelschappen al jaren spraken, maar die telkens in de lucht bleef hangen. Tijdens de cultuurnacht maken de theatermakers van Tiuri en de dansers van de Stilte een bijzondere voorstelling: Oog van Godot.


Bijzonder omdat de professionele dansers van de Stilte het toneel delen met de theatermakers met een beperking van Tiuri. Maar vooral ook omdat Theo Frentrop van Tiuri en Jack Timmermans van de Stilte hun gebruikelijke werkwijze moesten loslaten.

Timmermans is gewend zijn voorstellingen tot in perfectie uit te werken, waarbij elke stap en elke beweging geregisseerd is. “Met links beginnen of met rechts is essentieel. Dat heb ik los moeten laten. Er komen nieuwe dingen boven, het aanvoelen, het directe contact. Ik heb moeten afstappen van de esthetiek en de technische vaardigheden, ben meer gaan kijken naar wat er gebeurt. Je hebt een vooringenomenheid wat dans is, maar dit stuk maakt zichzelf.”

Nieuwe dimensie
Frentrop: “Het dansen is voor onze theatermakers een nieuwe dimensie. Ik zie ze bewegen. Je maakt de stap van het cognitieve, naar iets dat gebeurt. Je moet loslaten wat je hebt geleerd.”
Timmermans: “Je kunt een andere dans maken. De dansers zoeken dat ook echt op. Er ontstaan nieuwe wegen en je ziet de echtheid. Je speelt geen rol als danser.”

Voor de makers zelf was het minder groot. “We hebben Italiaanse dansers die nog geen Nederlands spreken, maar dan zie je dat er wel gecommuniceerd wordt. Door deze samenwerking zie ik mijn dansers ook op een andere manier”, vertelt Timmermans. Of, zoals Frentrop het zegt: “Je krijgt een nieuwe taal. Op het fysieke vlak komen de spelers elkaar tegen, het is leuk om te zien dat ze elkaar direct verstaan.”

Wat voor voorstelling wordt het? Timmermans: “Een voorstelling waarbij ook het publiek moet wennen. Het is geen dans zoals we dat normaal gesproken doen, waarbij alles op de tel is.”

De voorstelling is volgens de artistiek leider van de Stilte wel net zo spectaculair als de eerdere voorstellingen tijdens de Cultuurnacht. Het koor, twee saxofonisten, lichteffecten. “Er komt een grote weerballon te hangen waarop Afterlight het oog van Godot projecteert. Die ballon is de wereld waarvan het oog ons bekijkt.”

Elf duetten
Vijftien dansers van de Stilte en elf theatermakers van Tiuri maken de voorstelling op een rond podium in de Grote Kerk. Aart Bergwerff begeleidt de dansers op orgel, samen met koor Cappella Breda en saxofonisten van Paul van Kemenade en Mete Erker.  “Het liefst zou ik elf duetten maken, maar daarvoor ontbreekt de tijd. We maken een voorstelling van twaalf tot veertien minuten. Dat is ook de grootste uitdaging: de tijd beperken.”   

Het Oog van Godot verwijst naar het kijken. “Je hebt kijkers en mensen die bekeken worden”, verwoordt Timmermans het. De voorstelling is ook een verwijzing naar het oog dat volgens de kerk de wereld bespiedt vanaf boven.  Wie terugkijkt, ziet de hemel.

Acteurs en dansers zien het publiek. Het is de factor P, zoals Frentrop het omschrijft. “Die gaat van invloed zijn. Want onze spelers reageren erg op het publiek. Bovendien horen ze de muziek waarop ze dansen ook pas twee dagen voor de voorstelling.”

Het Oog van Godot wordt tijdens de Cultuurnacht op 26 januari zeven keer opgevoerd. Twintig abonnees op onze Middagmail kunnen exclusief bij de try-out zijn op donderdag 25 januari. Meld je hier aan om kans te maken.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief