Michael Janiec

Gele Huis als nieuw cultureel hart van Princenhage

  Cultuur

BREDA - Het Gele Huis in Princenhage opent op zaterdag 6 december officieel de deuren. Daarmee realiseert de stichting ‘Cultuur in Princenhage’ een visie die Vincent van Gogh ooit koesterde.


Een knus onderkomen voor kunstenaars en liefhebbers in het hartje van Princenhage. Het Gele Huis fungeert voortaan op zaterdagen als atelier voor allerlei kunstzinnige uitspattingen. Tentoonstellingen, workshops en bijeenkomsten. Geschiedenis krijgt een plek en moet daarmee ook een brug slaan naar jongere generaties.

De Bredase wethouder Patrick van Lunteren opent op zaterdag 6 januari om 15.00 uur officieel de locatie aan de Haagse Markt 35. Entree is overigens gratis. De eer is aan Princenhaagse kunstenaar Henny Adank om met de eerste tentoonstelling af te trappen.

Henny Adank zet nog even alle tekeningen zo loodrecht mogelijk

?

De dag voor de officiële opening is de kunstenaar druk met het inrichting van de eerste tentoonstelling. Adank tekent van kinds af aan met potlood en dat heeft hij sindsdien nooit meer losgelaten. Nu, ruim 60 jaar later, siert het atelier van het Gele Huis met z’n grote en kleinere werken.

“Ik heb 200 verschillende kleurpotloden”, vertelt hij. Door deze te combineren maakt hij een palet aan nieuwe kleuren. Hij doet dat door laag voor laag te werken, met subtiele slagen. Details, zoals onvolmaaktheden die een sinaasappel typeren: ze ademen daardoor leven in de handgemaakte werken.

Een foto van een ansichtkaart met een tekening van Adank. Details van aanwezige werken waren moeilijk vast te leggen vanwege reflecterende lijsten.

De potloodmeester erkent z’n kunst als een echte ambacht: “Met de grote tekeningen ben ik soms maanden bezig,” legt Adank uit. “Je moet er veel geduld voor hebben.” Ontelbaar veel uren arbeid resulteren in natuurgetrouwe weerspiegelingen van alledaagse voorwerpen. Niet zo gek dat de handgemaakte tekeningen voor honderden euro’s van eigenaar wisselen.

“Van Gogh kwam vroeger veel bij z’n oom in Princenhage. Hij droomde zelf ooit over het oprichten van een geel huis: een onderkomen voor kunstenaars,” Ada Krowinkel, die een bestuurlijke rol in de stichting vervult en zelf ook schildert, vertelt enthousiast. “Daar is uiteindelijk niets van terecht gekomen, omdat hij veel ruzie maakte met andere kunstenaars.” Met het Gele Huis in Princenhage hoopt Krowinkel dat Van Gogh z’n idee alsnog realiteit wordt.

Waar je precies moet zijn op zaterdagen

In Het Gele Huis is er op vrijdag 19 januari van 10.00 tot 12.30 uur een workshop door Henny Adank (eerste editie inmiddels volgeboekt), voor andere data mailen naar: info@hetgelehuisinprincenhage.com

De volledige agenda staat overigens op de website.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief