Coen van Tartwijk
carnaval

076 Bal: ‘Carnaval waar we mee zijn opgegroeid’

  Cultuur

BREDA - Ontstaan als een feestje voor een vriendengroep, die een kroegentocht wilde maken tijdens carnaval, is het 076 Bal inmiddels naar eigen zeggen het grootste carnavalsfeest op de zaterdagavond. Honderden hossende Kielegatters verwacht de organisatie in Mezz. “Het wordt een echt Bredaas feestje.”


Bernard Bluekens (33) trad pas onlangs toe tot het organisatiecomité. Vol enthousiasme zet hij zich in voor het bal. “Het is begonnen als een kroegentocht vanuit het Ginneken naar Hotel van Ham, die jongens kende ik al en nu vroegen ze of ik mee wilde doen.”

De achterliggende gedachte? “Het 076 bal wil ook nieuwe jonge mensen bereiken, om op die manier het feest levend te houden”, vertelt Bluekens. Dat doet het comité al door flink werk te maken van de aankleding van de zaal. “Afgelopen jaar was het thema ‘Te midden van de Paarse heide’. Toen hebben we overal ook heideplantjes aangebracht en kreeg iedereen als verrassing een paarse zonnebril.”

Dit jaar wordt het weer een feest, in de grote zaal, waarvan de vloer wordt verhoogd, de kleine zaal en de tent buiten. “Thema is SpanjaardSchatjes, dat betekent dat we zorgen voor een Spaanse aankleding. Wat dat is? Dat houden we als verrassing, net als vorig jaar.” Het muzikale vermaak is al wel duidelijk. Naast acht Bredase blaaskapellen, komen De Zware Jongens, Tommy Lips en ook Big Brother Ruud.

De vernieuwing zit het dit jaar ook in de voorpret. “Op zaterdagmiddag gaan we met een bussafari op kroegentocht door Breda en omstreken. Dat is ook ontstaan met de vriendengroep, maar nu wordt het een iets grotere groep”, lacht Bluekens. “Twee bussen zijn inmiddels uitverkocht en we denken aan een derde.”

Na het rondje regio tussen 16.00 en 20.00 uur, moeten de bussen op tijd bij de Mezz zijn voor het begin van het bal. “Het wordt echt weer het feest der herkenning. Zoals het was in het Turfschip, zoals we daar vroeger met onze ouders naartoe gingen. Een echt Bredaas feestje dus.”

Het 076 Bal is op carnavalszaterdag 10 februari van 20.00 tot 03.00 uur. Kaartjes kosten €11.

 



FOTOSERIES







NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief