Logo bredavandaag.nl
Langs 11 + 11 tot Friese steden en bezienswaardigheden omgetoverde cafés voor het Klunen in Breda. foto Janet Olde Wolbers
Langs 11 + 11 tot Friese steden en bezienswaardigheden omgetoverde cafés voor het Klunen in Breda. foto Janet Olde Wolbers
klunen

Oe houdut vol: Vijftien kluuntips van nachtburgemeester Ralph Behouden

  Cultuur

BREDA - De kaarten voor het Klunen waren een week geleden in no time uitverkocht. Dat betekent dat ruim zesduizend carnavalsliefhebbers meedoen aan dit pre-carnavalsfeestje in de Bredase binnenstad. Nachtburgemeester Ralph Behouden vijftien kluuntips waarmee de Kluntocht van 2018 alleen nog maar een succes kan worden. Lees ze hier. Want: 'Oe houdut vol'.


1. Trek passende en warme kleding aan. Er wordt wat regen verwacht en de maximumtemperatuur zal rond de 5 graden liggen.
2. Pin alvast een dag (of twee) van tevoren. Je kunt er vanuit gaan dat het lang wachten is bij de pinautomaten in het centrum, met zelfs een kans dat ze leeg zijn.
3. Oefen de nieuwste carnavalskrakers, zodat je ze uit volle borst kunt meezingen als de DJ ze draait. Als je spotify hebt kan dat via onder andere via deze link: (zoek het album Polonaise vol. 14 in Spotify, Deezer, iTunes of koop de dubbel CD bij een van de winkels in de binnenstad).
4.  Zorg voor een goede bodem als je van plan bent met je vrienden te gaan drinken. Een stevig ontbijt is geen overbodige luxe! En drink ook af en toe een spa blauw tussendoor.
5. Oefening baart kunst. Een goede training is essentieel. Bezoek de avond voor het klunen de Nacht van ut Kielegat in het Amrath Hotel Brabant. Een mooi carnavalsfeest met vele artiesten (o.a. Sjansee, Canvas en de Alpenzusjes) en kapellen. 

6. Doe je mee in een groep? Zorg dat je op tijd aanwezig bent in de St. Janstraat. Daar vertrekken de deelnemende groepen om 13:00 uur, achter Prins Daan en zijn hofkapel: De Biermagneten.
7. Je stempelkaart is van karton. Dat betekent dat deze in de drukte kan afscheuren op de punten waar je touwtje vastgeknoopt zit. Tip: vouw een stuk plakband over de gaatjes in de kluunkaart en perforeer het plakband op die plek. Haal het touwtje er opnieuw doorheen. De kaart is nu gelijk een stuk sterker.
8.  Zorg dat je om 13.15 verzamelt bij het podium op de Grote Markt. Daar is dan de parade van de deelnemende groepen. Vervolgens is om 13.30 uur de officiële opening door Prins Daan van ut Kielegat en een optreden van Johnny Purple.
9. Je gaat natuurlijk voor het kluunkruisje... zorg dan dat je zo snel mogelijk elf stempels hebt. Vermijd de drukke cafés met een rij en kies voor de minder drukke cafés. De stempelposten bevinden zich vaak achterin. Pak een biertje mee aan de bar. Stempelen kan tot 17.30 uur!
10. Bezoek na het behalen van je elf stempels zoveel mogelijk andere cafés. Altijd leuk om zoveel mogelijk stempels te behalen en op diverse plekken een drankje te doen.

11. Maak zoveel mogelijk foto's! Klunen is een heerlijk feest en dat wil je natuurlijk vastleggen voor later. Gebruik de hashtag #klunen2018
12. Zorg dat je tussen 17:00 uur en 18:30 uur je kluunkruisje ophaalt! Op is op. De plek om je kruisje op te halen is op het Kerkplein, tegenover Cafe de Bruine Pij. Zie foto.
13. Geniet na het ophalen van je kluunkruisje nog lang na in een van de vele cafés die onze binnenstad rijk is.
14. Deel deze tips met je kluunmatties!
15. Geniet ervan en maak het samen gezellig! Veel plezier en tot zondag.

Nachtburgemeester Ralph BehoudenFOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief