Logo bredavandaag.nl
Cultuurnacht in Breda.
Cultuurnacht in Breda. (Guido van der Kroef)

Cultuurnacht 2018: Zeven tips voor een avondje cultuur happen

  Cultuur

BREDA - Alles bijwonen tijdens Cultuurnacht is haast onmogelijk en kiezen met zo’n groot aanbod is niet gemakkelijk met 75 deelnemers op 45 locaties. Film, theater, kunst, muziek en nog veel meer. BredaVandaag duikt vast in de nacht met wat tips.


Tip 1: Collodium Fotografie (BredaPhoto) bij STEK
(doorlopend gedurende avond)
Altijd al willen weten hoe ambachtelijk fotografie was anno 1851? Fotograaf Peter van Hall geeft een presentatie over de oude ‘natte plaat collodium fotografie techniek’ met een oude antieke houten studio camera. Bezoekers kunnen daar ook tegen betaling een uniek portret van zichzelf laten maken.

Tip 2: De Verhalenmakers bij Belcrumhuis
(doorlopend gedurende middag/avond)
Tekeningen van kinderen komen tot leven in het verhalenkantoor. Verhalenmakers Yanick van Gastel en Lenny van Gent vertalen de door kinderen gemaakte tekeningen in korte prozastukjes. Kinderen kijken mee door een raamvenster en krijgen hun tekening inclusief verhaaltje mee naar huis. Let wel: de activiteiten in betrekking tot de Kindercultuurnacht in Belcrumhuis beginnen al vanaf 15.00 uur.

Tip 3: Het geheim van het Turfschip (Historische Verzameling KMA) bij Kasteel van Breda
(Rondleidingen starten vanaf 19.00 uur en duren ongeveer 30 minuten)
Soldaten van Prins Maurits veroverden ruim 425 jaar geleden het Kasteel van Breda doordat zij zich verstopten in een turfschip, maar hoe is dat ze gelukt? Een gids neemt je mee tijdens een rondwandeling en vertelt het verhaal van het Turfschip.

Tip 4: Workshop Bob Ross schilderen (Volksuniversiteit Breda) bij de Nieuwe Veste
(workshops beginnen om 19.30, 20.30, 21.30 en 22.30 uur)
Ongetwijfeld een waardevolle techniek om er een begin mee te maken; de ‘Bob Ross-methode’ helpt aspirerende schilders een eind op weg bij hun eerste penseelslagen. Deelnemers krijgen uiteindelijk hun kunstwerk ook daadwerkelijk mee naar huis.

Tip 5: BLAST (Stichting BLASt) bij oude Belastingkantoor
(doorlopende voorstelling tussen 19.00 uur en 0.00 uur)
Dit jaar staan de activiteiten van stichting BLASt in het teken van ruimtelijke kwaliteit van Breda. Daarom zullen tijdens de Cultuurnacht enkele korte films vertoond worden op het terrein van het oude belastingkantoor. Dit terrein leent zich als een uitermate geschikte locatie vanwege herontwikkeling die met de sluiting van het kantoor gepaard gaat.

Tip 6: Jeugdtheaterwerkplaats CTRL-F WEES WELKOM bij Podium Bloos
(doorlopend tussen 19.00 uur en 21.00 uur)
Een jaar lang werkten negen kinderen aan de thematiek: Wat is kind zijn eigenlijk? Zij stelden zich ontelbare mogelijkheden voor van een ander bestaan. Samen met Juup Luijten (concept en regie), Omnia Guigui (zang) en Femke Dekkers (scenografie) presenteren zij een doorlopende performance van hun bevindingen.

Tip 7: Ga naar de website van de Cultuurnacht en zoek zelf je potentiële favorieten uit. Of ga gewoon de stad in en laat je verrassen. Bekijk hier het uitgebreide programma-overzicht, evenals locaties van kaartenverkoop. Op de website staan ook de verschillende startpunten en de plaatsen waar je kaarten kunt kopen.

Cultuurnacht 2018 start vrijdag vanaf 19.00 uur, met in totaal 75 deelnemers, verdeeld over 45 locaties.

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief