Hans van Dun en CDA-topstuk Dries van Agt in de Eindstraat, 1978.
Hans van Dun en CDA-topstuk Dries van Agt in de Eindstraat, 1978.

Expo Den Blanken en Van Gurp: Breda in 1978 rond de verkiezingen

Cultuur gemeenteraadsverkiezingen

BREDA - Het begon bij een idee van documentair fotograaf Piet den Blanken. Hij benaderde Marcel Rensen en Ad Bijma met het idee zijn fototentoonstelling over de verkiezingen van 1978 nog eens te tonen. “Wij stelden meteen voor dat in context te plaatsen met foto’s van Johan van Gurp”, vertelt Ad Bijma.

Bijma, werkzaam in het ontwikkelingswerk in de jaren 70, en hoofdredacteur van de maandelijkse kritische krant Breda in Actie kent beide fotografen uit die tijd. Dat geldt ook voor Marcel Rensen, die met zijn drukkerij Salsedo verschillende fotoboeken uitgaf.

Het idee voor een terugblik sprak beide mannen aan. Het is de tentoonstelling ‘1978: Breda in beeld-Breda kiest’, die donderdag wordt geopend. De tentoonstelling laat zien hoe de verkiezingen er 40 jaar geleden aan toe gingen. Piet den Blanken maakte er destijds een fraai beeldverslag van en exposeerde daar ook mee.  

Maar wat voor stad was Breda in die tijd? Fotograaf Johan van Gurp toont met een selectie van foto’s iets van de context in dat jaar. “Johan had destijds natuurlijk als vaste fotograaf van De Stem een andere rol dan Piet”, vertelt Bijma. Den Blanken trok naar de sociale kant, Van Gurp deed verslag van alles wat er in de stad gebeurde.
(tekst gaat verder onder de foto)

De verkiezingen in Breda leidden uiteindelijk tot een college van B&W van PvdA (Rein Welschen en Luce Paulussen als eerste vrouwelijke wethouder van Breda), CDA (met Bertus Broeders, Hans van Dun en Ad de Raaff) en VVD (Ruud Sandberg) onder leiding van burgemeester Willem Merkx. “Sandberg is de enige die nog leeft van dit college. Hij is er donderdag ook bij”, vertelt Bijma.

Decennialang observeerden en fotografeerden de Bredase fotografen Piet den Blanken en Johan van Gurp hun omgeving. Voor Johan van Gurp was dat eerst en vooral zijn directe omgeving: de stad Breda. Als vaste fotograaf van BN/De Stem bracht hij jarenlang de stad in beeld. Bijna 400.000 foto’s telt zijn archief.  Voor Piet den Blanken was niet alleen de stad, maar vooral ook ‘de wereld’ zijn domein. Sociaal onrecht is daarbij zijn grote inspiratiebron. Hij fotografeerde arme boeren in Nicaragua, migranten en vluchtelingen op weg naar Europa, prostituees in Latijns-Amerika.

Beide Bredase topfotografen kennen elkaar uiteraard wel, maar exposeerden niet eerder samen. In 1984 namen ze wel elkaar al een keer op de korrel, laten de organisatoren weten. “In 1978 maakte Guido t’ Sas in de kranten van de Brabantpers een vergelijking tussen ‘het maatschappelijk en politiek engagement van de veelbelovende, integere en jonge kunstenaar Piet den Blanken’ en ‘de meer afstandelijke manier van werken van de getalenteerde fotograaf van Dagblad de Stem Johan van Gurp’ en constateerde dat het jammer was dat het nog niet tot een vergelijk was gekomen tussen beide fotografen in één expositie.”

De fototentoonstelling laat van beide Bredase fotografen 24 foto’s zien. “De reportage van Piet was een expositie, Johan heeft een selectie gemaakt. Hij kent zijn werk het beste. Onze rol was vooral het organiseren en faciliteren.”

1978: Breda in Beeld - Breda Kiest.
Piet den Blanken & Johan van Gurp
Te zien in het Stadskantoor  van 16 februari 2018 t/m 22 maart 2018.
Donderdag 15 februari om 16.30 uur opent burgemeester Depla de tentoonstelling.