Logo bredavandaag.nl
Tom van der Put/SQ Vision

Mysterie: Vuile Jan verdwenen uit het Valkenberg (video)

  Cultuur

BREDA - Verbazing bij oplettende bezoekers van het Valkenberg. ‘Vuile Jan’ - officieel Hercules - is verdwenen. Gestolen door grappenmakers? Vernield door vandalen?


Niks van dat alles, leert een telefoontje met de gemeente. Al speelt vandalisme in het verleden wel een rol. De directe oorzaak is slijtage, blijkt. “Er liep een diepe scheur van zijn schouder naar beneden en volgens de verantwoordelijke afdeling was er een reële kans dat het beeld uit elkaar zou vallen”, vertelt de gemeentewoordvoerder.

De oorzaak van de scheur? “Aantasting door het weer, het beeld is verweerd. In het verleden is het beeld al eens opgeknapt na vandalisme”, geeft de woordvoerder aan. Dus is besloten het beeld uit zijn lijden te verlossen. Woensdagochtend werd het in alle vroegte van zijn sokkel gehaald en afgevoerd.

Het beeld is niet meer te redden. Daarmee gaat geen groot historisch beeld verloren. “Dit was een replica, het origineel staat binnen bij het Casino.” De plaats op de sokkel wordt later weer ingenomen door een frisse, nieuwe en krachtige Hercules.

Dat die dan weer schoon oogt, maakt Hercules niet minder ‘Vuile Jan’. Die bijnaam komt voort uit het gebrek aan kledij.

Wanneer de nieuwe replica gemaakt en geplaatst wordt, is nog niet duidelijk.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief