Logo bredavandaag.nl
16-jarige dj Matthijs van Dijck als MattSound naar finale Kunstbende
16-jarige dj Matthijs van Dijck als MattSound naar finale Kunstbende (Henk Ketelaar)

16-jarige dj Matthijs van Dijck als MattSound naar finale Kunstbende

  Cultuur

BREDA – Matthijs van Dijck (16 jaar uit Teteringen) heeft onder zijn artiestennaam MattSound zaterdagavond de Kunstbende gewonnen in de categorie DJ. Hij moest het tijdens het finaleweekend in Mezz opnemen tegen vijf andere dj’s, onder wie nog eens drie uit Breda.


Door Henk Ketelaar

Kunstbende is dé wedstrijd voor jong en creatief talent in Brabant en de rest van Nederland. Voorafgaande aan de landelijke finale op zaterdag 30 juni in Amsterdam, werd in het poppodium Mezz de Brabantse finale gehouden.  Een knallend feest van muziek, taal, expo, theater en film. Zaterdagavond kwamen de Dj‘s in actie, zondagmiddag de overige categorieën: dans, expo, fashion, film, theater, taal en muziek.

Een professionele jury oordeelde zondagmiddag wélke talenten onze provincie gaan vertegenwoordigen bij de landelijke Kunstbende en daarbij ook nog eens een kans maken voor een mainstage optreden. Toptalenten, onder wie de uit Breda afkomstige band Frantic  en singer-songwriter Nikki Seelen (17), betraden het podium Er deden zo'n 250 jeugdigen mee variërend in de leeftijd van dertien tot achttien jaar.

Op de beide podia van Mezz en op het podium in de buitentent was het een gaan en komen van aanstormend talent. Het voormalige pand  van het Breda's museum diende als tentoonstellingsruimte voor de kunstwerken van de Brabants beste talenten.

Feest
Familie, vrienden en fans maakten het feest voor de podia compleet. De zeventien meiden van VDC Family hadden er duidelijk zin in. Om de meiden een riem onder het hart te steken hield hun Engelse leraar als coach en begeleider, vlak voor het optreden nog even een briefing. Eenmaal op het podium lieten zij zien wat ze in hun mars hadden. Vurig, sierlijk en energiek maakte de groep er een ware show van. “We hebben ons best gedaan, verder is het aan de jury,” lieten de meiden kort na hun optreden nuchter weten.

Bredaas talent

Frantic uit Breda. foto Henk Ketelaar

De Bredase band Frantic deed twee jaar geleden ook mee en wist toen tot de finale door te dringen. Frontman Tyn is optimistisch: “We zijn nu beter dan twee jaar geleden en maken dus meer kans,” laat hij goedgehumeurd en  hoopvol weten. Hij en zijn twee medebandleden Mike en Bas zijn muzikale autodidacten, vierde bandlid, Tjarda is een oud-leerling van De Nieuwe Veste. Jammer dat hun optreden niet heeft geleid tot een plaatsje in de finale.  

Superleuk
Niki Selen, NHTV-student, treedt op in de muziektent die tjokvol toeschouwers staat. Zij treedt voornamelijk op bij school- en familiefeesten, af en toe in een kroeg. Ze doet mee omdat haar vriendin daarop aandrong. Spijt heeft ze er niet van. “Ondanks dat ik stijf sta van de zenuwen is het superleuk,” laat ze enthousiast na haar optreden weten. Vindt ook Merel uit Rosmalen. “’t Is gewoon gezellig om met anderen muziek te maken en te beleven.”     

Niki Selen. foto Henk Ketelaar

Alle winnaars op een rijtje.

DANS
1 Ylin Fortuyn, 2 Mindfull, 3 Franciszka Khodosevitch

DJ
1 MattSound, 2 DJ Milan, 3 DJ Semzo

EXPO
1 Elsa Heesemans, 2 Yip Stals, 3 Sam Oerlemans

FILM
1 Tim van Loon, 2 Bregje Pontzen, 3 Valentijn van den Heuvel

MUZIEK
1 Sjors de Haas, 2 Gianluka Galvez Vargas, 3 Emm

TAAL
1 Casper Slakes, 2 Julia van Berkom, 3 Judith Heller

THEATER
1 Rachel van de Burgt

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief