Logo bredavandaag.nl
ART Breda verleidt met bijzondere klokken, Breitner en Mesdag
ART Breda verleidt met bijzondere klokken, Breitner en Mesdag (Wijnand Nijs)

ART Breda verleidt met bijzondere klokken, Breitner en Mesdag

  Cultuur

BREDA - Iets voor twee uur staan in de foyer van Breepark al zo’n vijftig ongeduldige genodigden te wachten tot ART Breda de deuren opent. Alsof ze niet kunnen wachten op de eerste Breepark-editie.


Negentig standhouders hebben een plaatsje verworven op deze beurs in de evenementenhal. Een heel verschil met de vorige edities, weet ook beursdirecteur Erik Hermida. “Maar vijf jaar geleden was het niet anders”, memoreert hij de keuze destijds voor het Chasséveld, waar de beurs in twee grote paviljoens bivakkeerde.

Het verschil is echter wel meteen duidelijk. Waar de temperatuur hoog kon oplopen in de veredelde tenten, is het nu ondanks de zomerse hitte buiten aangenaam koel. “En de vloeren wiebelen niet, het dak is recht. Het oogt allemaal wat strakker”, geeft hij aan.

De Bredase standhouder Niko van Keep is het daar helemaal mee eens. “We kunnen de concurrentie met de PAN aan”, denkt hij. De klokkenmaker heeft weer een aantal bijzondere uurwerken meegenomen. Zoals het exemplaar dat hij op een sokkel heeft gezet.

“Het is een van de oudste huisklokken, uit de vijftiende eeuw”, vertelt hij. Als is de ouderdom niet eens het meest bijzondere van het overigens gewoon werkende uurwerk. “Het is een zelfde exemplaar als de Barentz-klok die in het Rijks Museum staat, die op Nova Zembla is gevonden in het Behouden Huis.”

Ook op de beurs oud-Bredanaar Lennart Booij. Voor het eerst. “Voor ons is dit een testcase. De beurs heeft echt een upgrade gehad en voor ons is dit een goed moment om een tweede collectie te laten zien na de PAN in het najaar.” Booij toont glaswerk van Lalique en keramiek van Picasso.

Voor het eerst staat ook Jorn Damen van Damen Restauratie uit België op ART Breda. “Op aanraden van collega’s. Ik ben hier als bezoeker al eens geweest. Wij staan ook op namen, maar Breda is dichterbij Antwerpen.” Damen restaureert schilderijen en heeft in zijn stand een aantal indrukwekkende voorbeelden hangen. Die ziet hij ook elders op de beurs. “Ik zie hele mooie stukken bij een eerste rondgang. Ik ga zeker nog een rondje maken een van de komende dagen.”

ART Breda is nog tot en met zondag. De officiële opening is om 18.00 uur deze woensdag.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief