Logo bredavandaag.nl
Swingende aftrap Breda Jazz Festival van buien bespaard
Swingende aftrap Breda Jazz Festival van buien bespaard (Michael Janiec)

Swingende aftrap Breda Jazz Festival van buien bespaard

  Cultuur

BREDA – De cultuur en traditie die voor velen Breda Jazz Festival heet, is vandaag begonnen aan de vierdaagse reis door de ‘jazzy’ toonladder uit zowat alle windstreken. Vanoudse gezelligheid doorstaat de tijd, en zodoende is daar nogmaals de gerenommeerde oeuvre van de internationale jazz-delegatie.


Jazz Festival zette Breda ongetwijfeld stapsgewijs op de (muzikale) wereldkaart. Nu, zo’n 48 jaar later, lijkt ons knusse stadje de bakermat van de internationale jazz. Een generatie overbruggend volksfeest voltrekt zich op, in, en rondom de Bredase markten- en centrumstraten.

Bijna ceremonieel, zo doorloopt de gastheer de opening. Festivalvoorzitter Bart Wouters klinkt opgetogen en maakt er een ware show van inclusief een confettikanon en luchtige humor. Ondanks onheilspellende weersvoorspellingen, blijft de regen tot later in de middag bij dreigende wolken. De sfeer is opgetogen. Zodoende begint het festival haast vlekkeloos, er heerst een collectief enthousiasme bij de vroege bezoekers.

Zo ook voor het stel Jan en Ellen uit Rozenburg. Sinds 1977 al trouwe bezoekers. “Dat was de eerste keer, toen zat ik in het leger. Het jaar daarop kregen wij wat en gaan sindsdien nog steeds nagenoeg elke keer samen”, vertelt Ellen enthousiast. Wat het Breda Jazz Festival typeert? “Het is echt de gezelligheid. Je hebt hier nooit mot, zoals in Rotterdam wanneer er een evenement is”, oppert Jan.

Traditiegetrouw verschijnt de burgemeester ten tonele. Tuba Skinny, uit New Orleans, is eregast vanwege het 300-jarige bestaan van die Amerikaanse stad. Van Depla en Wouters ontvangen zij een plaguette ter ere van de rijkelijke jazzgeschiedenis die New Orleans voortgebracht heeft. Een bandlid vertelt even later dat zij voor de eerste keer in Breda mogen spelen, maar dat het nu al geweldig is. Zo volgt even later de volksklassieker “De Paarse Heide”. Menigeen Bredanaar zingt trots mee met: ‘Te midden van de paarse heide’ en ‘Breda vooruit! De klokken luiden!’

De terrassen zijn inmiddels uiteraard stampvol en een constante kleine stroom aan stadsbezoekers richt z’n pijlen op het centrum. Het hart van Breda stroomt vol met jazzliefhebbersbloed en de perrons van het centraal station doen daar langzaamaan een schepje bovenop. Voor ieder sowieso wat wils in het vierdaagse programma.

De gouden tip? Wees er op tijd bij voor de betere plekjes of verkies de betaalde shows als je wat ruimte prefereert. Het is namelijk wederom lekker druk en dringen geblazen dit keer.



FOTOSERIES







NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief