Logo bredavandaag.nl
Breda Jazz Festival: genieten van vele soorten jazz
Breda Jazz Festival: genieten van vele soorten jazz (Joyce van Zijl)

Breda Jazz Festival: genieten van vele soorten jazz

  Cultuur

BREDA – Het Breda Jazz Festival bestaat sinds 1971 en is in zijn soort het grootste festival van Europa. Elk jaar weer komen een kwart miljoen mensen genieten, en die komen van over de hele wereld. De jachthavens liggen vol bootjes, alle camperplaatsen zijn bezet, de hotels volgeboekt. Ze kunnen op 17 podia genieten van zo’n 180 optredens in zeer diverse stijlen en dat alles zorgt ( zeker met dit fantastische weer) voor een heerlijke sfeer in de binnenstad.

Door Joyce van Zijl

Maar met zoveel mensen is het wel overvol en wil je wel eens even de drukte uit. Dat kan bijvoorbeeld in de Willem Merkxtuin. Een bijzondere plek, een oase in de binnenstad. Voor veel bezoekers van buiten Breda dan ook een echte verrassing.


Op vrijdagmiddag speelt de Festival Surprise Band er. Die band bestaat uit muzikanten die door de organisatie zijn uitgenodigd en die meestal niet eerder met elkaar gespeeld hebben. Dit jaar waren dat Bernd Lothzky op piano, Guillaume Noaux op drum, Thimo Niesterok op trompet en Bert Boeren op trombone.

De laatste is ongetwijfeld bekend van de Dutch Swing College Band. Hij vindt het een heerlijke uitdaging om in de Festival Surprise Band te spelen. “Natuurlijk kennen we elkaar wel, want je komt elkaar overal tegen. Maar we spelen zelden of nooit samen. Ik verheug me er erg op om met Thimo te spelen, ik vind hem een enorm talent. Het enige dat we vooraf bespreken is de setlist, de toonhoogte en het tempo en verder is het improvisatie. Precies wat de grote kracht van jazz is, het is altijd verrassend, je hebt een grote vorm van vrijheid. Je speelt met elkaar op basis van intuïtie en ervaring.” Bert roemt ook nog even de sfeer, de geweldige vrijwilligers ( ruim 125!) en is erg blij met de plek in de Merkxtuin.

Genieten
Het publiek daar geniet ook. Onder hen twee vrienden uit Tilburg. Wil is klassiek geschoold, zijn maat Arno komt uit de jazzwereld. Hij heeft zelf nog op het festival gespeeld en komt er al sinds 1983. “Vooral voor de moderne jazz eerlijk gezegd, ik zat altijd in het Hijgend Hert. Maar door de bredere programmering van de laatste jaren gaan we nu bij veel meer podia langs. Het is een zeer goede mix van stijlen. Kwamen we vroeger altijd heel gericht voor bepaalde muziek, nu komen we ook voor de gezellig sfeer, het is ook heerlijk om gewoon als bezoeker te komen en niet de druk te voelen van de muzikant. We komen elke dag naar Breda, al zijn we er niet meer zoals vroeger de hele dag!”FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief