De immense groep jongeren die op de Dancetour afkwam was de grootste tot nu toe.
De immense groep jongeren die op de Dancetour afkwam was de grootste tot nu toe. Michael Janiec

Grootste Dancetour tot nu toe profiteert maximaal van weer

Cultuur

BREDA - Een heerlijke zon, duizenden liters aan wijn, bacardi en gele rakkers, evenals stampen op de bekende publieksklappers. Dancetour Breda bereikt een nieuwe hoogte qua line-up en verwelkomt daardoor een imponerende mensenmassa.

De line-up bestaat uit namen als Lil' Kleine, Ruthless, Bizzey en The Partysquad. Wie denkt dat het opeens alleen om Urban-muziek draait, kan vooralsnog bij aankomst opgelucht ademhalen. De bekende stevige leidraad van hardere dance is nog steeds volop aanwezig. Zoals tijdens het optreden van STUK, waar hardstyle liefhebbers ruimschoots voorzien worden. Laagdrempelig dansvermaak voert dan evengoed de boventoon: “Waar is het feestje?” wordt vanouds door het publiek beantwoord. Zelfs ‘Er is een nacht’ van de opper-brabo Guus Meeuwis resulteert in een luidkeels zingende menigte.

Binnen de norm
Qua techniek klinkt het allemaal top. Hoewel de nabije omgeving van de parkeerplaats bij het Chassé het ongetwijfeld moet ontgelden, hoor je pas echt wat daar gaande is op enkele honderden meters afstand. “We hebben op belangrijke punten sensoren geplaatst wat betreft de geluidsproductie, zodat we precies binnen de opgegeven normen van de gemeente blijven”, zegt Paul Lehmann van Story Event Engineering.

Meer dan urban
Sinds dit jaar krijgt het festival een urban tintje. Hoewel de eerste reacties daarop niet allemaal positief waren - immers is dat hele andere koek dan bijvoorbeeld hardstyle - toont de organisatie dat het concept prima werkt. “Het is drukker dan vorig jaar. Urban leeft steeds meer onder de jongeren, dus vandaar de keuze”, vertelt Ellen Hendrickx namens de communicatie van het evenement.

Bad gaan
De combinatie van de zon en de grootschaligheid van het event vraagt om extra voorzorgsmaatregelen. De mensenmassa bestaat veelal uit tieners en lang niet ieder is zomers genoeg gekleed. Twee EHBO-posten met aan elke kant een ambulance die klaarstaat. Zwaailichten blijven gelukkig uit, al moeten enkele ongelukkige opgevangen worden met net iets meer zorg en spoed. Buitensporig? Lastig om zo’n grote groep jongeren te voorzien zonder dat er iemand bad gaat tegenwoordig. “We hebben vanwege het weer gezorgd voor extra schaduwplekken, daarnaast is er ook een insmeerbar”, oppert Hendrickx.

Mobiele keuken
De artiest Bizzey weet het publiek te vermaken met een eigen repertoire als ‘JA!’ en ‘Ze willen mee’. Hoewel z’n mix veel hiphop en urban invloeden kent, is de selectie zeker toegankelijk. De enigszins afgezaagde hit ‘A thousand miles’ van Vanessa Carlton, resulteert in een flinke groep van zingende meiden. Wat zo bijzonder is aan hier optreden? “Het is altijd gezellig in Brabant, de mensen zijn gewoon leuker in het zuiden. Het weer is sowieso mooi vandaag. Zie dat Lil’ Kleine z’n eigen keuken heeft meegenomen”, concludeert de rapper met een knipoog. De bovengenoemde geluidsmensen hebben namelijk een mobiele keukenunit meegenomen en daar wil men geregeld, als ‘n soort van grapje, mee op de foto.

De betreffende mobiele keuken


Klappende mensenmassa
Lil’ Kleine is laat vandaag. Zo’n uur om precies te zijn. Gelukkig springt het geroutineerde collectief van The Partysquad bij: “Jorik net gesproken, hij is onderweg. Hij komt net als wij ook uit Amsterdam. Daar is het niet zo’n mooi weer, maar hier onder de rivieren wel”, leggen de heren uit aan het wachtende publiek. De doorgewinterde mannen pakken groots uit met hits als ‘Oh My’, maar gooien tussendoor ook dikke rocknummers van onder andere Queen.
De mensenmassa is inmiddels gegroeid tot zo’n 20.000 mensen en klapt maar al te graag mee met een tijdloze klassieker in een nieuw jasje. Het imposante resultaat kan je hieronder zien.