Het kunstwerk van examenkandidaat Thirza de Koning.
Het kunstwerk van examenkandidaat Thirza de Koning. (Foto: Kunstwerk Thirza de Koning)

Leerlingen exposeren Point of View in Stedelijk Museum

  cultuur

BREDA - Dertien leerlingen van Bredase middelbare scholen hebben de tentoonstelling Point of View samengesteld in het Stedelijk Museum. De werken daarin zijn van examenkandidaten. Met de tentoonstelling, die 12 juni geopend wordt, wil het museum een podium geven aan een nieuwe generatie.


Generatie 2000
De junior curatoren, zoals de dertien leerlingen worden genoemd, hebben onder begeleiding van personeel van het Stedelijk Museum de tentoonstelling samengesteld en vormgegeven. “Vanaf de meivakantie zijn we begonnen”, vertelt Cindy Beck, hoofd educatie en participatie. “Toen waren alle examenwerken van leerlingen Beeldende Vorming klaar. De junior curatoren zijn leerlingen uit lagere jaren. Zij maken een selectie uit alle werken en presenteren die in een pitch.”

De junior curatoren zorgen voor een tentoonstellingsconcept, zaalteksten en het opbouwen van de tentoonstelling. Op deze manier ervaren leerlingen wat er allemaal komt kijken bij het maken van een tentoonstelling. Met de tentoonstelling wordt er een kijkje geven in de wereld van ‘generatie 2000’. Uit de keuze van werken spreekt een duidelijke oproep tot zelfreflectie: wat is jouw point of view?

Deelnemende scholen
De deelnemende middelbare scholen zijn Markenhage, het Mencia de Mendoza Lyceum, Stedelijk Gymnasium Breda, het Onze Lieve Vrouwelyceum, het Newmancollege, De Nassau en Scala.

Het project is ontwikkeld nadat er vraag kwam vanuit het onderwijs. “Scholen kunnen zich aanmelden om mee te doen. Wel benaderen wij aan het begin van het schooljaar iedere school. Het worden er ieder jaar wat meer”, vertelt Beck. “De aandacht voor de tentoonstelling wordt groter. In het begin waren de meeste scholen er nog sceptisch over, maar nu zien ze dat het tof is.”

Bezoekers
Het hoofd educatie en participatie verwacht dat de meeste bezoekers familie en vrienden van de exposanten zijn. “Het is natuurlijk super tof voor die examenkandidaten om in een museum te hangen. De tentoonstelling is in het projectgebouw NEXT en is gratis te bezoeken. Daarnaast is het ook bijna vakantie dus ik hoop wel dat er daardoor meer bezoekers komen.”

Wethouder Marianne de Bie opent dinsdag 12 juni de tentoonstelling Point of View. Vanaf dan zijn de examenwerken van 13 juni tot en met 1 juli 2018 te bewonderen in het Stedelijk Museum Breda.

FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief