CSM-terrein
CSM-terrein Foto: Wijnand Nijs

Is er dan toch nog hoop voor een Pradomuseum in Breda?

Door: Amber Kuijs Cultuur

BREDA - Zo’n twaalf jaar geleden ontstond het idee om een van de belangrijkste Spaanse musea het ‘Del Prado museum’ naar Breda te halen. De directeur van het Pradomuseum stemde in, onder een voorwaarde: de burgemeester van Breda moest naar Madrid komen. Dat is nooit gebeurd en daarom is er nooit een dependance van het museum gekomen.

Maar nu, anno 2018, is er dan toch weer hoop. “Het idee heeft aan de bar een nieuw leven gekregen”, aldus Ron Dirven, directeur van het Van Gogh museum. Hij was destijds een van de aanjagers van het idee. “Bij de heropening van Electron kwam ik in gesprek met oud-wethouder Alfred Arbouw. Hij begon over het Van Gogh museum op het CMS-terrein. Dat was te laat, vertelde ik, maar ik wist nog wel iets anders. Arbouw is naar wethouder Marianne de Bie gegaan en zo is het balletje gaan rollen.”

Dirven benadrukt wel dat alles wat er nu gebeurt, op initiatief van de gemeente is. “Ik heb gehoord dat wethouder De Bie enthousiast is. Als ze nog eens in gesprek willen met ons, dan word ik graag uitgenodigd op het stadhuis.” In 2008 stond het idee over het museum in het Culturele toekomst plan van Breda 2008-2020.

Marianne de Bie is inderdaad enthousiast over de speculaties van een mogelijke komst van Prado naar Breda. “Het zou vooral heel leuk zijn om onze relatie met Spanje sterker in beeld te laten komen”, zegt ze. “We hebben een bijzonder verleden met Spanje, maar daar wordt niet zoveel van laten zien.” Tijdens de raad een tijd geleden is gesproken over het programma van de Vuelta die er aan zit te komen. “Tijdens deze vergadering is besproken dat we niet alleen willen gaan inzetten op het fietsen, maar ook op het culturele programma”, laat de Bie weten. “Mogelijk is er dus een mooi linkje te maken tussen de Vuelta en Prado.” Overigens zijn er nog geen concrete plannen voor de komst van Prado. “Er zijn nog helemaal geen serieuze plannen. We zijn er ooit al eerder mee bezig geweest en kijken nu of het de moeite is om alle contacten weer aan te halen.”