Afbeelding
Foto: Peter Visser

Avans: 'Verplaatsen HBO intro naar binnenstad niet aan de orde'

Door: Bregje Kop Cultuur

BREDA - Zoals vorig jaar vindt HBO intro ook dit jaar weer plaats op Breepark. Maar als het aan de Bredase politiek ligt vindt het feestje dit jaar plaats in de binnenstad. Het bestuur van de hogescholen in Breda ziet het festival daarentegen liever op een afgesloten terrein plaatsvinden. 

"Het belangrijkste is voor ons dat wij terug willen naar de kern van het HBO intro festival", laat Serge Mouthaan, woordvoerder van Avans Hogeschool weten. "We willen dat de focus ligt op de eerstejaarsstudenten. Dat is voor ons het belangrijkste." Volgens de woordvoerder was het feest dat tot voor kort bestond vooral een feest voor jongeren en niet voor eerstejaarsstudenten. "De locatie van het festival is voor ons niet perse in beton gegoten, maar het is wel belangrijk dat het wordt georganiseerd op een terrein dat afgesloten kan worden", laat Mouthaan weten. "Het verplaatsen van het feest naar de binnenstad is voor ons momenteel dan ook niet aan de orde."

Toch vindt de coalitie dat het festival zich weer naar het centrum zou moeten verplaatsen. "We willen de studenten die naar het festival komen kennis laten maken met de stad en verliefd op Breda laten worden", zegt Rick Zagers, raadslid VVD Breda en woordvoerder studenten. "Dat kan volgens ons beter als het festival in de binnenstad is dan bijvoorbeeld op het terrein van Breepark." Volgens Zagers snapt VVD Breda de gedachte van Avans wel over het alleen willen trekken van eerstejaarsstudenten naar HBO intro. "We snappen het, maar de scholen houden al een hele week een introductie voor eerstejaars. Dus het verplaatsen van HBO intro naar het centrum brengt volgens ons het algemene feestje niet in gevaar." Waar het feestje dit jaar plaats gaat vinden is dus nog niet duidelijk. "Uiteindelijk zijn het de hogescholen die het organiseren, maar wij zouden graag zien dat het breder getrokken wordt", laat Zagers weten. "Het zou mooi zijn als zowel de hogescholen en de horeca als de gemeente en de politiek met elkaar in gesprek gingen om er met z'n alle voor te zorgen dat studenten zich zo goed mogelijk thuis voelen in Breda.