Boris Smith en Goodluck. Hun hit Be Yourself klinkt vrijdag vanaf de Grote Kerk.
Boris Smith en Goodluck. Hun hit Be Yourself klinkt vrijdag vanaf de Grote Kerk. Foto: Goodluck

Bellen met Boris: ‘Mijn eigen muziek vanaf de Grote kerk, supergaaf!’

Door: Wijnand Nijs Cultuur

BREDA - Boris Smith reist deze zomer van optreden naar optreden. BredaVandaag volgt de Bredase dj op de voet in Bellen met Boris. Deze week #1: De voorbereidingen een bijzonder optreden met de beiaardier van de Grote Kerk.

Terwijl op de achtergrond de koffiemachine ronkt, opent de dj even zijn mail. De laatste conversatie van de muzikanten Boris Smith en beiaardier Paul Maassen onderling over het nummer Be Yourself, dat hij samen met Goodluck maakte. “Want we hebben het wel even moeten afstammen. Eerst hebben we gekeken of hij het überhaupt kon spelen, anders zouden we wel een probleempje hebben.”


Lager gestemd
Dat gaat lukken. “Met een paar kleine technische aanpassingen.” Uit de mail van Maassen: “De beiaard staat lager gestemd dan hedendaagse instrumenten, dus dat moet ik aanpassen. Anders klinkt het vals. Dat verschil hoor je niet, maar anders dus wel.”  

De samenwerking is in meerdere opzichten bijzonder. “Ik heb met saxofonisten, trommelaars en zangers samen gespeeld, maar dit nog nooit. Het meest bijzondere is dat je eigen plaat in je eigen stad vanaf de Grote Kerk wordt gespeeld. De beiaardier speelt wel eens een nieuw lied, ook van een dj, maar nooit samen.”

Vertraging
Daarnaast is er de technische uitdaging. “Ik sta beneden, de beiaardier zit boven. Er is een audio-verbinding van mij naar hem. Hij heeft een oortje in en hij hoort wat ik beneden doe. Daar zit een kleine vertraging tussen. Mensen van de techniek gaan dat voor ons oplossen. Dat is wel spannend.”

Hoe is die samenwerking eigenlijk ontstaan? “Het voorstel kwam vanuit de Grote Kerk zelf. Daar kon ik geen nee tegen zeggen natuurlijk. Dit is een unieke kans.”

Hoe ziet de komende week eruit, nu Be Yourself het lied van de Champions Trophy is? “Ik ben elke dag op het terrein bij hockeyclub Breda te vinden. Elke keer na een belangrijke wedstrijd sluit ik het laatste uur af, om een mooi Bredaas feestje te maken.”

Paste dat in je agenda? “Dat was wel passen en meten inderdaad. Ik sta komende week ook nog op Sunrise in België en bij At the Garden in Maastricht.” Het is sowieso een drukke periode. “Afgelopen weekend was ik vrij, maar vanaf deze week tot half september is het elke week feest. Ik heb dertig optredens staan tot half september en kom bijna dagen tekort.”


Parkies
Op naar de Grote Kerk, aanstaande vrijdag. Maar eerst nog een laatste nieuwtje. “Ik sta samen met Goodluck op Palm Parkies komende zomer. Dat is ook echt gaaf.”

Volgende week meer over de zomer van Boris Smith in Bellen met Boris, #2.