Breda Live 2017 Hardwell
Breda Live 2017 Hardwell (Foto: Vinnie de Laat)

Tien jaar Breda Live: Kokoswater, Tiësto en altijd bijzondere Hardwell

  cultuur

BREDA - Exotische soorten champagne, kokoswater, zelf te importeren. De rider van  headliner Tiësto voor de eerste editie van Breda Live tien jaar geleden bevatte verrassende ingrediënten.De Bredase dj was feitelijk de aanstichter van Breda Live. “Die wilden we graag nog eens op het Chasséveld hebben”, vertelt organisator Magchiel Koekkoek van BOD Events.


Koekkoek vertelt het met een brede lach terwijl hij over het terrein loopt, waar deze ochtend nog hard gebouwd wordt aan podium, VIP-tribunes en barren. Piepende heftrucks rijden behoedzaam hun rondjes in de voorbereiding op de tiende editie van Breda Live.

'Wazig aankijken'
De formule ontstond rond Tiësto, memoreert Koekkoek. “Hij was de eerste dj die zich meer profileerde als artiest, als popster. Zo wilde hij ook op affiches staan, hij deed toen ook al zijn eigen shows in het Gelredome. Toen zei mijn collega Dirk, misschien moeten we ook eens een festival doen en dan samen met andere popsterren. Dat waren Racoon en Jan Smit. Toen hij dat zei, stonden we hem allemaal een beetje wazig aan te kijken. Uiteindelijk hebben we zijn plan uitgevoerd gedaan, dat bleek meteen een succes, met vijftienduizend bezoekers.”

Met min of meer een toevalstreffer ontstond de formule. “Want eigenlijk zijn we pas daarna gaan begrijpen waarom Breda Live zo leuk was. Dat is per ongeluk zo gestart, juist die diversiteit aan artiesten en regionaliteit maakt het bijzonder. Pop, rock, Nederlandstalig, dance en hiphop. Genres die je normaal niet bij elkaar ziet, de beste artiesten van Nederland. En wat uniek is, dat iedereen uit West-Brabant komt. Het is een Brabants feestje.”

Kokoswater
Wat vindt hij zelf bijzonder aan de voorgaande negen edities van Breda Live? “Het eerste jaar met Tiësto was gaaf. Hij was echt al een grote wereldster. Iedereen stond backstage bij de kleedkamer, van dat is hem nou. Alleen al zijn rider was echt bizar, met heel veel flessen allerlei speciale soorten champagne. Hij was de eerste die kokoswater wilde, daar hadden we nog nooit van gehoord. Dat moesten we zelf importeren. Dat dronk hij, dat was goed tegen de kater.”

Een andere editie die hem is bijgebleven? “2013. Dat was het jaar dat Hardwell voor het eerst afsloot. Hij is sowieso echt te gek. Dat was het jaar dat hij nummer 1 van de wereld werd. Je merkte dat hij het echt gaaf vond voor zoveel mensen in zijn eigen stad. Dat was eigenlijk een heel emotioneel optreden. Daarna zijn er nog heel veel momenten geweest die bijzonder waren.

“Het is een evenement waar je zelf ook als een soort van toeschouwer aanwezig bent en waar je eigenlijk al het hele jaar mee bezig bent. De periode ernaar toe is echt alle hens aan dek.”

R3hab
En dit jaar: “Ik kijk heel erg uit naar R3hab. Je merkt dat hij net als Hardwell echt iets van zijn show wil maken. Hij doet weet ik niet hoeveel shows per jaar, maar dit is zijn thuisstad. Daar wil hij echt iets bijzonders van maken. Hij zoekt al tijden contact met mijn collega Dirk over mogelijkheden voor extra showelementen. Hij voegt echt een extra dimensie toe, dat gaat echt heel tof worden.”

FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief