Clown Frenky zorgde dat de stembanden flink losgemaakt werden.
Clown Frenky zorgde dat de stembanden flink losgemaakt werden. (Foto: Guus Arnouts)
fotoalbum

Joelende kinderen nemen week lang bezit van Bredase ijsbaan

  Cultuur

BREDA - Geen schaatsen die op het ijs tikken, maar pompende beats en joelende kinderen: De Kunstijsbaan Breda is deze week het rijk van kinderen van 4 tot en met 12 jaar tijdens de dertigste editie van het Brakkenfestival. En dat wordt onder andere gevierd met een heuse circustent. 


Kinderen zijn hier de baas. En dat merk je wel. Zo mogen ze hun eigen muziek maken, kleien ze allerlei figuurtjes, worden er kaartspellen gespeeld en kun je ravotten op één van de vele springkussens.

Vernieuwen
Het blijft belangrijk om met de tijd mee te gaan vertelt Jolanda Bastiaans namens de organisatie. “Voor de ruim tweeduizend kinderen die hier binnen zijn, moet er zeker wat uitdaging zijn”, legt ze uit. “Moderne sporten zoals kickboksen of het maken van elektronische muziek. Want dat is erg populair onder kinderen.” Maar toch blijven ook de traditionele activiteiten in trek. Wat te denken van de ruim 750 zelfgebakken koekjes die klaarstaan? Of de juwelen die door kinderen zelf ontworpen zijn? En mocht dat allemaal iets teveel worden: “Dan staan er overal banken verspreid of leestafels met strips en boeken om even tot rust te komen”, aldus Bastiaans.

Circus
Op twee tijdstippen vinden er in de circustent buiten voorstellingen plaats. Met een welgemeend ‘Hallo allemaal, wat fijn dat jullie er zijn!’, begint Clown Frenky zijn voorstelling om twee uur 's middags. Onder applaus tovert hij de ene na de andere goocheltruc uit zijn handen. Terwijl de kinderen aandachtig kijken, laat hij met een brede glimlach een ‘glazen’ fles verdwijnen. De tent kijkt ademloos toe. "Hoe doet 'ie dat?!", wordt er hier en daar luid gefluisterd. 

Organisatie
“Tja, de bakken met gevonden voorwerpen zijn nu nog leeg”, lacht Bastiaans. “Maar kom aan het einde van een week terug en je zult zien dat er behoorlijk wat aan spullen achterblijft.” Dat wil de organisatie natuurlijk het liefst voorkomen. Daarom zijn ze ook op details zoals de gevonden voorwerpen tot in de puntjes voorbereid. “Alle jassen en tassen hebben een speciaal plekje.” Met zo’n grote groep vrijwilligers kan dat natuurlijk niet anders. “En het mooie is, is dat de jeugd van nu vaak later terugkomt om als vrijwilliger in de organisatie mee te helpen. Nee, om te weinig handjes zitten we eigenlijk nooit verlegen”, aldus Bastiaans.

Tot in de puntjes
Terwijl de kinderen zich helemaal suf rennen op het voetbalveldje, kijken er een paar NAC-spelers goedkeurend toe. Ook die zijn van de partij en schrijven zo hier en daar wat handtekeningen uit. Op de waterbanen is het wat minder druk, de zon laat zich nauwelijks zien. Daar heeft de organisatie van het Brakkenfestival iets op bedacht: Want mocht het deze week écht te warm worden onder het dak van de ijsbaan, dan is er een speciaal hitteprotocol met extra watervoorzieningen.

Guus Arnouts


FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief