Een foto van tijdens herdenking bij het Pools Militair Ereveld in 2012.
Een foto van tijdens herdenking bij het Pools Militair Ereveld in 2012. (Foto: Archief BredaVandaag)

Miljoen subsidie voor realisatie Generaal Maczek Memorial

  Cultuur

BREDA - In 2019 is het 75 jaar geleden dat Noord-Brabant bevrijd werd door de Amerikanen, Britten, Canadezen en de Polen. Vooral de wapenfeiten van de laatstgenoemde worden in Breda nog eens extra benadrukt. En wel in de vorm van een Generaal Maczek Memorial, dat steeds concretere vormen aanneemt, meldt het vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) gisteren. 


Naast het Pools Militair Ereveld moet in 2019 aan de Ettensebaan het Generaal Maczek Memorial verrijzen. Het project ontvangt een subsidie van een half miljoen euro vanuit de provincie Noord-Brabant en een subsidie van een half miljoen vanuit het vfonds. De plannen voor een nieuw Memorial hingen al langer in de lucht, al in 2017 gingen er verschillende subsidieaanvragen uit, waaronder naar de gemeente Breda. 

Herkenbare plek
Het Memorial wordt een plek waar herdacht, gewaardeerd, herinnerd en geleerd kan worden. Dit om een "Herkenbare plek in Nederland te realiseren waar het verhaal van de Poolse inzet bij de bevrijding van Nederland wordt verteld", aldus het bericht vanuit het vfonds. Daarnaast wordt er nog eens een half miljoen euro beschikbaar gesteld voor een permanente expositie in het Memorial zelf. De herdenkingsplek zal vermoedelijk in oktober 2019 geopend worden. 

Een impressie van het Memorial:

Poolse bevrijders
Het fonds onderstreept het belang van het blijven erkennen van het aandeel dat de Poolse bevrijders hadden aan het einde van de oorlog. "Zeker ook vanwege de duizenden Polen die in Nederland werken en wonen", meldt het vfonds. Ook elders in Noord-Brabant wordt er in het komende jaar met hernieuwde aandacht naar de bevrijding gekeken. Zo krijgen ook Oorlogsmuseum Overloon en Kamp Vught speciale subsidies. 

Guus Arnouts

FOTOSERIES