Logo bredavandaag.nl
Foto: Edwin Wiekens
fotoalbum

'Stille' maaltijd en magistrale duif landen op muur

  Cultuur

BREDA - Misschien heb je ze al gezien: De parmantige duif of het indrukwekkende stil leven op groot formaat. Met de afronding van twee nieuwe muurschilderingen aan de Dijklaan en Vestkant groeit de collectie van de Blind Walls Gallery muurkunst in Breda weer een beetje.


Uit de kwasten van de Venezolaan AlfAlfA (Nicolás Sánchez) kwam de duif. Het stilleven is van de hand van Colective Licuado uit Uruguay. Inmiddels zijn de kunstenaars weer vertrokken.

Duif
Voor de duif liet AlfAlfA zich inspireren door de ruim veertien duivenmelkers die in en rondom de Dijklaan woonden, waaronder de voormalig Nederlands kampioen. De kunstenaar mixt vaak mythische, historische en legendarische verhalen of afbeeldingen. Zo ook de tortel die hij hulde in oud-Nederlandse kledij uit de Gouden Eeuw. 

Stilleven op z'n Antwerps
Voor het andere kunstenaarsduo waren de werken van de Antwerpse Clara Peeters de grote inspiratiebron. Als een van de weinige vrouwelijke schilders uit de Gouden Eeuw, schilderde zij vrijwel alleen stillevens. Om een beeld te krijgen van hoe die maaltijd op muur eruit zou moeten komen te zien, dook Colectivo Licuado in de archieven en wisten zij aan de hand van enkele boodschappenlijstjes voor banketten een gedetailleerd overzicht te krijgen wat de oude Bredanaars zoal naar binnen schrokten. Maar in het kader van de 21e eeuw werd het stilleven wel 'vegetarisch' opgeleverd, gezien beide kunstenaar geen vlees eten. 

Guus Arnouts


FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief