Logo bredavandaag.nl
Hartje Ginneken 2017
Hartje Ginneken 2017 (Foto: Wijnand Nijs)

Hartje Ginneken is in alles een Bredaas feestje

  Cultuur

BREDA - Eigenlijk kan het niet: een festival met de line-up van Hartje Ginneken met ‘maar’ zo’n zevenduizend bezoekers. Toch is het op 1 september zover en staan onder meer de Golden Earring en Miss Montreal op het Schoolakkerplein. Organisator Johan de Vos over hoe Hartje Ginneken dat toch doet.


De Vos bedacht iets meer dan drie jaar geleden samen met Joris Joosen het ‘buurtfeestje’ in het Ginneken. “Onze droom was Guus Meeuwis op het Schoolakkerplein”, lacht de horecaondernemer. “Dat is gelukt.”

Hobby

Maar dat is minder vanzelfsprekend, dan het lijkt. “Een evenement van dit formaat op deze plaats, midden in een woonwijk en met deze capaciteit, dat is een uitdaging. Dat kan alleen omdat Joris en ik het echt als hobby zien, dat slaat over op andere bedrijven en de medewerkers, anders zouden de kaartjes onbetaalbaar worden.” Op de dag zelf zijn zo’n driehonderd man/vrouw aan het werk om Hartje Ginneken goed te laten verlopen. “Van de vrijwilliger die de deur van de school opent zodat we die als uitvalsbasis kunnen gebruiken, tot degene die de toiletten schoonmaakt en de beveiliging.”

Inmiddels heeft een keur aan Bredase bedrijven het festival omarmd. “TCC doet design en marketing, A La Carte verzorgt het barpersoneel, Crew Solutions zorgt voor opbouw van het podium, De Bonnet levert de kleding, UCM de beveiliging”, somt De Vos de partners op. Allemaal Bredaas, net als CM, dat ticketing doet en Hotel Mastbosch, dat onderdak biedt aan de bedrijven die niet uit Breda komen. “Zoals medewerkers van Stageco en Flashlight, die podium en licht verzorgen.”

De Vos, in het dagelijks leven drijvende kracht achter Boerke Verschuren, verzorgt de horeca, zijn kompaan Joris de rest. Joosen werkt als directeur Azië voor Backbone International, dat in Nederland verantwoordelijk is voor evenementen als Flying Dutch en Sensation. “Hij weet precies wat er nodig is voor een festival als het onze. Hij heeft zoveel ervaring en raakt niet van slag als we eens een tegenslag hebben.”

Hobbels

En die hobbels zijn er ook voor Hartje Ginneken. Het festival is meer dan alleen het boeken van de juiste artiesten van naam. “We hebben bijvoorbeeld een verkeersplan dat het gebied omvat van het Oranjeplein tot aan het pand van de Brabantse Delta, waar bezoekers met de auto kunnen parkeren. Bewoners moeten bij hun huis kunnen komen, hulpdiensten moeten de wijk in kunnen. Daarvoor hebben we een gespecialiseerd bureau ingeschakeld.”

Zo’n professionele aanpak is niet voor niks. “Want alle verantwoordelijkheid ligt bij Joris en mij. Als er iets gebeurt, dan komt dat bij ons terecht.” Ook de communicatie met de buurt, die net als afgelopen twee edities als eerste kaarten mocht kopen, is van groot belang. “Hartje Ginneken staat echt bij mensen in de voortuin en met een buurtbrief hebben we al meerdere keren informatie gegeven en gevraagd om feedback.”

Buurt

Die communicatie met de buurt is ook onderdeel van het vergunningstraject bij de gemeente. De ervaring van De Vos met de gemeente is positief. “Natuurlijk weet je dat je serieuze vragen krijgt als je zoiets midden in een woonwijk gaat doen, maar uiteindelijk merk je dat de wil er is om er uit te komen. Dat betekent ook dat je het zelf serieus moet aanpakken, wat niet wil zeggen dat wij niet ook wel eens gevloekt hebben als er weer eens een verzoek kwam.”

Hartje Ginneken is 1 september op het Schoolakkerplein. Het festival duurt van 12.00 uur als de deuren open gaan tot 21.00 uur. Er zijn alleen nog gewone kaarten te koop a €32,50. De Skybox, VIP-deck en de Golden Circle-tickets voor een plek vooraan het podium zijn allemaal uitverkocht.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief