De Grote Toren.
De Grote Toren. Foto: Guido van der Kroef/iizzoo

Primeur: Bredaas volkslied met klokgelui bij opening Tranen van Cooth

Door: Wijnand Nijs Cultuur

BREDA - Het is volgens het Klokkenluidersgilde voor het eerst dat het gebeurt: de klokken die luiden tijdens het ten gehore brengen van het Bredaas volkslied.

Zaterdag 25 augustus gaat het gebeuren, tijdens de opening van de 16e editie plaats van de Tranen van Van Cooth. Om 12.15 uur is er voor de koren bij het hoofdpodium voor de Mezz een kick off. “Hierbij zal ook het Bredaas volkslied klinken. Vanuit de Grote of Onze Lieve Vrouwe Toren komt tegelijkertijd het KlokkenluidersGildeBreda in actie”, laat het gilde weten.

“Dit betekent dat bij de strofe ‘Breda vooruit, de klokken luiden’ ook echt klokgelui te horen zal zijn. Voor zover bekend heeft dit nog nooit eerder plaatsgevonden in de Bredase geschiedenis.”

De Paarse Heide is gemaakt in 1929. Met muziek van Louis de Morée en tekst van Tony Smits van Waesberghe is het sinds 1991 het officiële volkslied van de stad.

Het evenement de Tranen van Van Cooth brengt tientallen koren naar de stad voor de traditionele meezingers. Het nieuwere werk - de Nederlandstalige knallers - klinken uit de speakers bij het Van Coothplein, waar dit jaar voor het eerst het hoofdpodium staat opgesteld op de hoek van de Keizerstraat en de Vierwindenstraat, recht tegenover de Mezz.