Het oude spandoek hangt er weer
Het oude spandoek hangt er weer

Bieberglaan voor even weer vol actievoerders

  Cultuur

BREDA - Als er 40 jaar geleden geen actie gevoerd was tegen de komst van een nieuwe weg, had de Bieberglaan niet meer bestaan. Reden genoeg voor de buurtvereniging om dat te vieren. Deze zondag tijdens Open Monumentendag ziet de straat er weer even uit als toen, als eerbetoon aan een bijna vergeten protest.


In 1978 waren er plannen voor de aanleg van een weg die dwars door de Bieberglaan zou lopen. De straat moest weg, maar dat lieten de bewoners niet gebeuren. Ze richtten de buurtvereniging op om samen actie te voeren.

Zelfs toen er al een paar huizen waren dichtgemetseld ging het actievoeren door. De huizen werden gekraakt ter protest. En het werkte! Na 9 jaar actievoeren was de weg in 1987 definitief van de baan.

Zondag tijdens de Open Monumentendag worden de oude pamfletten, spandoeken en foto’s van 40 jaar geleden weer tevoorschijn gehaald. Tijdens de ‘Biebergsafari’ krijg je een rondleiding door de straat en het Markdal. Dat was er allemaal niet geweest zonder het protest van de buurt.

Bij de begraafplaats beleef je opnieuw de actie ‘Waar een wil is komt geen weg!’. Oude krantenartikelen en actiespullen liggen daar bij de expositie. Actievoerders van toen wonen nog steeds in de straat en vertellen graag over vroeger en nu.

De safari begint zondag tussen 12.00 en 17.00 uur bij het nieuwe restaurant Uijttewaal.