Wat er gebeurde terwijl de mussen de polka dansten.
Wat er gebeurde terwijl de mussen de polka dansten. Foto: Schippers & Van Gucht

Gouden Krekel voor actrice Bredaas gezelschap

Door: Wijnand Nijs Cultuur

BREDA - Actrice Janne Desmet heeft een Gouden Krekel ontvangen voor haar performance in de voorstelling 'Wat er gebeurde terwijl de mussen de polka dansten' van het Bredase theatergezelschap Schippers&VanGucht. Het Bredase gezelschap maakt de voorstelling in coproductie met HetPaleis.

Ze ontving de prijs in de categorie ‘Meest indrukwekkende podiumprestatie in het jeugdtheater’. De prijs werd zondag 16 september uitgereikt ter afsluiting van het Nederlands Theater Festival tijdens het Gala van het Nederlands Theater.

De jury over Janne, die alleen op het podium staat in deze voorstelling voor kinderen vanaf acht jaar. “Ze levert in de regie van Jellie Schippers en in het troosteloze decor van Myriam van Gucht een ongekende prestatie die de jeugdtheaterjury van de sokken blies. Krachtig acteerwerk van het hoogste niveau onder een huilende boom op een speelvlak dat steeds natter wordt.”

Volgens de jury beschikt Desemt over een tomeloze energie en spaart ze zichzelf niet. “Ze durft te improviseren om daarna weer verder te gaan met de fantasievolle tekst gebaseerd op het boek The Spit Children van de Nieuw-Zeelandse schrijfster, actrice en stand-up comedian Jo Randerson. Een machtiger pleidooi voor de fantasie als reddingsboei zagen we zelden.”

Schippers&VanGucht is ontzettend trots en blij met deze prijs en erkenning: “Janne heeft Wat er gebeurde terwijl de mussen de polka dansten naar een hoger niveau getild. Met haar tomeloze energie, gevoel voor timing en interactie met het publiek was elke voorstelling net even anders en bleef ze ook ons keer op keer verrassen. Het was een feest om met haar te mogen werken en deze Gouden Krekel is meer dan verdiend.”