Afbeelding
Foto: Alex Odijk

Thuiswedstrijd Bredase striptekenaar Marq op Stripfestival

Cultuur

BREDA - Striptekenaar Marq van Broekhoven (57) uit Breda staat komend weekend op het Stripfestival in Breda als striptekenaar en als quizmaster Willy Vanderstrip. Zelf heeft hij goede herinneringen aan stripbeurzen. Hij kwam er de uitgever tegen van zijn eerste stripboek.

Van Broekhoven houdt van verhalen vertellen. Of dat nou waargebeurde verhalen zijn in de geschiedenisles aan groep 8 of dat het verzonnen verhalen in zijn strips. Ook in de klas is hij bezig met strips. Met groep 7 en 8 maakt hij vaak een stripboek. “Samen verzinnen we het scenario en ontwerpen we de figuurtjes”, vertelt hij. “In de taalles hebben we het dan over de tekst en bij de rekenles hebben gaat het om het kostenplaatje.”

Al op jonge leeftijd maakte hij zijn eigen stripboeken. Die eerste stripboeken kopieerde hij zelf, compleet met gekleurde kaft, waarmee hij naar naar stripbeurzen ging om ze te verkopen. Op één van die beurzen leerde hij een uitgever kennen die het boek wilde uitgeven. “Dat was pas in 1999, veel te laat eigenlijk”, zegt Marq.

Helden
Marq staat komend weekend op het Stripfestival in het Chassé Theater. Er komen dan veel kinderen langs om hun stripboeken te laten signeren door hun helden. Marq heeft een zwak voor die kinderen. “Vooral als ze laten vallen dat ze zelf ook strips maken”, zegt hij. “Dat wil ik dan altijd meteen zien.”

Dat doet hem meteen denken aan die keer dat Marq zelf tussen zijn helden stond. “Toen mijn eerste echte strip in Sjosji gepubliceerd werd, mocht ik naar de borrel voor striptekenaars komen. Toen stond ik daar ineens met mijn oude idolen een biertje te drinken”, vertelt hij. “Dat was zo onwerkelijk!”

Peer de Plintkabouter


De meeste mensen kennen Marq van zijn korte strips over Peer de Plintkabouter gepubliceerd in de Telegraaf, Metro en de stripbladen Myx en Eppo. “Maar op een gegeven moment raakte ik op die korte strips uitgekeken, ik wilde lange verhalen maken”, vertelt hij. Daarom is hij, toen de Telegraaf stopte met publiceren, overgestapt op het maken van albums met lange avonturen van Peer de Plintkabouter.

Op het verkeerde been zetten
Op de strip Jodocus de Barbaar is Marq het meest trots. Een lang verhaal met verschillende figuren en scènes waarvan de samenhang pas laat duidelijk wordt voor de lezer. “Dat heb ik eerst heel lang voor me uitgeschoven”, vertelt hij. “Ik had het al heel lang in mijn hoofd, maar ik kon niet kiezen hoe het moest worden. Ik heb stapels aan verschillende schetsen van deze strip.”

Trucjes
Marq vindt zichzelf na al die jaren ervaring nog steeds geen goede tekenaar. “Ik doe net alsof”, zegt hij lachend. “Het overkomt me meer dan eens dat ik tijdens het schetsen per toeval erachter kom hoe ik een lijn het beste kan tekenen. Zo heb ik inmiddels een groot arsenaal aan trucjes en handigheidjes ontdekt voor het tekenen.”

“Maar het fijne van mijn werk is dat ik karikaturale strips maak”, voegt hij eraan toe. “Dan is het ook minder erg als de figuurtjes niet helemaal op elkaar lijken. Je herkent ze toch wel door de overdreven grote neus, of aan de felgekleurde kleding.”


Peer de Plintkabouter
Jodocus de Barbaar