Afbeelding
Foto: Magic Festival Breda

Mensen verdwijnen, zweven en kijken vol verbazing tijdens Magic Awards Breda

Door: Mura Kuijpers Cultuur

BREDA - Een week lang stond Breda in het teken van magie. Vrijdagavond was daar dan de spectaculaire afsluitende Magic Awards Breda. Vijf illusionisten streden in het Chassé Theater om de titel ‘Best Magician’. De Vlaamse Guinelli ging er uiteindelijk met de eer vandoor.

“Verschillende muziekstijlen hebben verschillende liefhebbers, maar iedereen wil verwonderd worden.” Met die woorden startte presentator (en tijdens de show bleek toch ook echt: illusionist) Niels Houtepen de Magic Awards. “De Champions League voor de magische wereld.” En dat was het zeker.

Een jonge versie van Hans Klok beet de spits af. Lorenzo Alfredo liet vol overtuiging zien hoe hij zijn assistente kon laten verkleinen, verdwijnen en uiteindelijk weer heel op de bühne tevoorschijn kon ‘toveren’. Next up was winnaar Guinelli, een charismatische Vlaming die zowel zijn praatjes, als act klaar had staan.

Winnaar

“Ik ben verrast, en dat is niet geacteerd”, zei hij lachend na de show. Voor het eerst sinds zes jaar stond hij weer eens met zijn dochter op het podium. “Toen we hiervoor gevraagd werden dacht ik wel even van oei wat moeten we doen, want de andere acts zijn zó goed. Maar nadat we klaar waren had ik er wel een goed gevoel over. De interactie met het publiek was heel leuk en mensen lachten.”

Geen valse bescheidenheid noemt hij zijn reactie op de winst. “Ik heb van mijn passie mijn beroep kunnen maken. En je merkt dat dit soort trucs bij een algemeen publiek heel goed scoort. Mensen verbazen en amuseren.” De illusionist liet onder andere een meisje uit het publiek zweven. “Dat was zo’n mooi gezicht toen dat meisje naar beneden keek en zag dat ze omhoog ging. Je voelt namelijk niet dat je de lucht ingaat.”

Bijzonder en intrigerend

“Bijzonder en intrigerend”, noemen ook bezoekers Daniella Jansen en Marcel de Visser de show. “Het is toch anders als je het op tv ziet. En alle acts zijn totaal verschillend van elkaar.” Een keuze maken in wie ze de beste vinden is dan ook moeilijk. Maar uiteindelijk moest het publiek samen met een jury bestaande uit Marc Forno, Ronnie Stam en Jeroen van Glabbeek toch de winnaar kiezen. “Ik vind het wel heel leuk dat ze Breda hiervoor kiezen. Ik denk dat het de potentie heeft om een groot festival te worden”, voegt De Visser nog toe.

Grote diversiteit acts

Ook presentator en mede-organisator Niels Houtepen kijkt met een goed gevoel terug op de ‘magische week’. “Gaaf! Het is altijd mooi wanneer je iets bedenkt, dat het dan uiteindelijk tot leven komt. Het was echt een mooie week, met een hele mooie samenwerking met de gemeente. Ik denk dat dit het moment is dat Nederland de diversiteit van het illusionisme leert kennen.”

De overige drie acts lieten namelijk elk een andere kant van het illusionisme zien. Zo maakte Niek Takens indruk met zijn snelle act waarbij hij kaarten en balletjes tevoorschijn bleef toveren, en liet Sabine van Diemen het mannelijk publiek huiveren met een grappige, maar spannende show met onder meer een zweep, en wist ze een afgeschoten paintball kogel met de mond op te vangen.

Vijfde deelnemer Tim Olebrandt wist zonder te praten het publiek muisstil te krijgen. “Heel vet die stijl”, vertelt bezoeker Adriaan Koenders. “Dat slobberige, beetje oude vond ik echt heel vet. Dat is puur techniek.” Maar ook verwonderde hij zich over de act van Niek Takens. “Al die ballen, kaarten en snippertjes. Waar zit het allemaal?” lacht hij.

Geslaagde eerste editie

Gast artiest en mede-organisator Peter Vogel is enthousiast over de avond. “We hebben bewust gekozen voor veel variatie en veel verschillende facetten van goochelen. En ik ben blij dat het publiek mocht stemmen. Het was toch heel moeilijk. Ook de jury koos alledrie voor iemand anders. En daarbij komt, ik kom zelf niet uit Breda, maar ik denk dat het een van de weinige steden is waar je dit zou kunnen doen. Zo breed gedragen door de horeca en dit theater.”

Groot hoogtepunt van de avond was het gastoptreden van de groep Magus Utopia. Een act die al vele awards won, waaronder de eerste prijs op het officiële WK Magic, én ze bereikten de halve finale van Britain’s Got Talent. Een mooie afsluiter van een geslaagde eerste editie van het Magic Festival Breda.