Job Cohen in Breda in 2011
Job Cohen in Breda in 2011 Foto: Archief BredaVandaag

Job Cohen spreekt bij uitgebreide herdenking Kristallnacht

Door: Guus Arnouts Cultuur

BREDA - Oud-politicus en ex-burgemeester van Amsterdam Job Cohen spreekt in Breda tijdens de Kristallnachtherdenking op 8 november in de kathedraal van Breda aan de Sint Jansstraat. Met het thema 'Herdenken is opnieuw' denken spreekt Cohen over actuele problematiek en maakt zich hard voor de dialoog tussen mensen en groeperingen. 

Omdat de Joodse sabbat op 9 november valt, is de Kristallnacht herdenking naar 8 november verplaatst. Dit jaar is het tachtig jaar geleden dat in 1938 in Duitsland en Oostenrijk de Kristallnacht plaatsvond waarbij 1400 synagogen en bijna 7500 winkels en bedrijven van Joden werden vernietigd. Naast de herdenking bij het Joodse monument in het Wilhelminapark zijn er op meerdere plekken in de stad verschillende activiteiten te bezoeken die aansluiten bij de herdenking en nagedachtenis van de Kristallnacht.

Film en optredens
Zo is op 8 november ook de gratis film 'Homecoming', in Chasse Cinema te zien. Verder loopt er in de Nieuwe Veste vanaf oktober tot 9 november de expositie 'Verdrijving uit het Paradijs' van de Nederlandse schilder Sam Drukker. Ook worden er films en interviews vertoon met herinneringen van joodse kinderen aan de Tweede Wereldoorlog en Amsterdamse kinderen die in het heden met ouderen over de oorlog herinneringen ophalen. Verder treden er in het Park Valkenberg studenten van Avans en BUAS op met korte voorstellingen en wordt de Marokkaanse synagoge in de Archimedesstraat bezocht waar de in Marokko geboren Jood Abraham Levy een lezing geeft.

Voor meer info over de tijden en locaties van de herdenkingen en activiteiten: www.kristallnachtherdenkingbreda.nl