Foto ter illustratie
Foto ter illustratie Foto: Wijnand Nijs

5 VWO Newmancollege bedenkt oplossing voor bodemdaling

Cultuur

BREDA - Wat begon als een gesprek over de actualiteit is uitgerold tot een serieuze oplossing. Klas 5 VWO van het Newmancollege in Breda heeft tijdens de aardrijkskundeles een oplossing bedacht voor de bodemdaling in het Groene Hart.

Aardrijkskundeleraar Sjef van den Wijngaart las in de Volkskrant een artikel over de problematiek rondom de bodemdaling in het Groene Hart. Naar aanleiding daarvan ging hij in de les met 5 VWO met de leerlingen in gesprek over dit onderwerp.

“Al pratend kwamen we erachter dat de boeren uit het gebied weg moeten, zodat de natuur haar gang kan gaan”, vertelt Van den Wijngaart. “Want om het voor de boeren toegankelijk te houden, wordt het grondwaterpeil verlaagd in het gebied. Dat lage waterpeil zorgt weer voor allerhande problemen in de steden eromheen.”

“Maar waar moeten de boeren dan heen, dat was de vraag”, vertelt de leraar. De oplossing die de klas bedacht heeft is simpel en verwijst naar de Nederlandse geschiedenis. Er moet nieuw land komen: concreter, het Markermeer moet ingepolderd worden. “We hebben gelijk alle cijfers en kosten opgezocht. De kosten van het inpolderen, 2 miljard euro, vallen in het niet bij die van bodemdaling, namelijk 22 miljard in 2050.”

De leraar noemt het idee een ‘wild guess’ en de kosten vallen volgens hem vast nog wel hoger uit als je het echt gaat uitvoeren. “Maar het is goed bewust te worden van het probleem.”

“We waren zo enthousiast over onze plannen, dat we er iets mee wilden doen.

De les was al klaar, dus ik heb later van alle informatie van de leerlingen één verhaal gemaakt en opgestuurd aan de Volkskrant. Het is zelfs de brief van de dag geworden.”

Op de brief van de klas in de Volkskrant heeft hij al een reactie gehad. Een wetenschapper van de TU Delft was zeer te spreken over het plan. “Het leukste zou zijn als de politiek het ook oppikt.”