Afbeelding
Foto: Robbert Temmen

Met het schilderij van je moeder naar het museum

Door: Robbert Temmen Cultuur

BREDA - Het is een wat wonderlijk beeld, zo aan het eind van de woensdagochtend. Voor de deur van Stedelijk Museum Breda staan verschillende mensen met een schilderij onder hun arm. Een nieuwe collectie? Dat niet. Het museum houdt een taxatiedag, in samenwerking met het Vendu Rotterdam.

Het is voor het eerst dat Stedelijk Museum Breda de gratis taxatiedag faciliteert in Breda. “Iedereen die iets wilde weten over de waarde van zijn of haar schilderij, zilver, juwelen, porselein of ander antiek voorwerp kon zich gratis aanmelden” , vertelt Natali Vermeulen, van het Stedelijk Museum Breda.

Tijdens de taxatiedag in het Stedelijk Museum geven de taxateurs adviezen over de meegebrachte spullen en een richtprijs voor de veiling. In een van de zalen van het museum zijn drie tafels weggezet. Daarachter zitten drie taxateurs. De drie hebben ieder een eigen specialiteit. Aan de andere kant van de zaal is een soort tribune, waar wachtenden de taxaties van anderen kunnen zien. Deze woensdag krijgen ongeveer honderd mensen de waarde van hun meegebrachte kunst te horen.

Marthy Coumans (57) is er daar een van. Hij heeft vier schilderijen meegenomen die hij heeft geërfd van zijn grootouders. “Mijn opa en oma hadden vroeger een café in de Leuvenstraat en daar betaalden mensen hun drankschuld soms af met schilderijen.” Zelf heeft Coumans ze niet in huis hangen, maar ergens opgeslagen. “Mijn moeder had deze in de woonkamer opgehangen, maar dat was mij iets te druk.”

Coumans heeft zelf al navraag gedaan naar de schilderijen. “Er zit er een tussen die gemaakt is door een Huysmans. In totaal verwacht ik dat dit alles tussen de vijf- en zeshonderd euro gaat opleveren.” Hij laat de taxatie niet doen voor de verzekering, blijkt. “De schilderijen worden verkocht, ongeacht de waarde.”

Tijdens de taxatie worden de schilderijen uitvoerig bestudeerd. Het eerste schilderij komt uit de 19e eeuw. Het is een religieus schilderij en is gedrukt, vermoedelijk op karton. De waarde wordt geschat rond de honderd euro. Het tweede schilderij komt ook uit de 19e eeuw en is gemaakt door Jan-Baptiste Huysmans. Het kunstwerk is sterk verkleurd. “Deze hing bij mijn moeder in de woonkamer, die rookte erg veel.” Ook van dit kunstwerk schat de taxateur de waarde op honderd euro.

Tekst loopt door onder de afbeelding

Zijn andere twee schilderijen zorgen ervoor dat het totaal wordt getaxeerd tussen de driehonderdvijftig en vierhonderd euro. Lager dan Coumans van te voren had verwacht. “Wij worden er niet rijk van, maar het was wel een leuke ervaring om mee te maken.”

Inmiddels hebben Danielle Lemaire (51), die hedendaags kunstenares is, en haar moeder Ina (76) hun taxatie er op zitten. Ze hebben schilderijen uit Nederlands-Indië meegenomen. “Mijn man, die zeven jaar geleden is overleden, is in Indonesië geboren en die vond deze schilderijen op de vuilnisbelt. Hij heeft ze later meegenomen naar Nederland”, vertelt moeder Ina.  Het schilderij dat het meest opvalt is een portret, gemaakt door Henry van Velthuijsen (1881-1954).

Tekst loopt door onder de afbeelding

Het schilderij hangt al meer dan vijftig jaar bij moeder Ina in de woonkamer. “Vroeger dacht ik dat dit mijn tante was, want die leek er veel op. Maar dit is een onbekende vrouw”, zegt Danielle.

De taxateur heeft dit schilderij getaxeerd op vierhonderd euro. Het bedrag kan op een veiling nog oplopen, want volgens de taxateur is er veel vraag naar kunst uit Nederlands-Indië. Moeder Ina heeft vooraf al besloten dat ze de schilderijen zou houden. “Maar het is natuurlijk leuk om een keer een taxatie mee te maken en om er achter te komen wat het schilderij echt waard is.”

Tekst loopt door onder de afbeelding

Rien Arnouts (75), kunstenaar in keramiek en bronzen sculpturen, heeft een groot schilderij meegenomen. “Dit schilderij is gemaakt door Lies Jansen (1935-1974) en die heeft hij gemaakt toen hij op Ibiza woonde.” Wat het waard is? Rien denkt duizend euro. En de taxateur? Die schat tussen de twee- en vierhonderd euro. “Jammer.” Maar Rien laat het kunstwerk gewoon thuis hangen. “Hij heeft een mooi plekje in huis en daar hangt hij goed.”