Thijs van der Molen.
Thijs van der Molen. (Foto: Screenshot videoclip)

Thijs van der Molen (80) over ‘Dag meneer’ en de angst voor dementie

  Cultuur

BREDA - Zanger Thijs van der Molen zit op zijn praatstoel als hij spreekt over zijn jongste lied. Nu zit de 80-jarige zanger niet snel om een praatje verlegen, maar in dit geval is hij al helemaal nauwelijks te stoppen. Het onderwerp van zijn laatste videoclip - dementie - raakt hem.   


Thijs van der Molen, de man die vooral bekend staat om zijn nummer Het leven is goed in m’n Brabantse land, zit samen met zijn goede vriend en tevens cameraman Frans Hoornick van zijn nieuwe videoclip in de kantine van verzorgingshuis Stichting Elisabeth.

"Deze kantine lijkt op die van Zorgcentrum Oranjehaeve", vertelt Van der Molen. Dat is de kantine waar zijn jeugdvriend Charlie jaren geleden aan hem vertelde dat Charlies vrouw Anneke leed aan Alzheimer. Op aandringen van zijn vriendin besloot hij om eens een keer geen feestnummer te maken.

Levensverhaal

Het nummer Dag meneer is gebaseerd op het levensverhaal van Charlie en Anneke. "Ik ken Charlie al sinds de lagere school. Hij was al veertig jaar getrouwd met zijn vrouw. Toen kreeg ze dementie. Het enige wat Anneke tegen Charlie zei als hij op bezoek kwam was 'Dag meneer, hoe is het nou?' Charlie had tranen in zijn ogen toen hij mij dit vertelde." Zelf is de zanger niet bang om dement te worden "Het is dan maar zo. Je kunt er verder niks tegen doen en vroeg of laat krijgt bijna iedereen het wel."

In de videoclip zit Van der Molen eenzaam om zich heen kijkend op een terras en slentert hij door het Mastbos. Tussendoor is Van der Molen te zien, knuffelend met een vrouw. Dit moeten Charlie en Anneke voorstellen.

Platenlabels

De Bredase zanger wilde Dag meneer al eerder uitbrengen bij het platenlabel Red Bullet, van Joost den Draaijer. ”Alzheimer wordt tegenwoordig volop in de media besproken. Red Bullet vond het prachtig, maar die ging ervanuit dat geen enkel radiostation dit zou gaan draaien, want die willen alleen positieve nummers hebben. Dat is jammer."

Dit weerhield Van der Molen er niet van om te stoppen met het benaderen van platenlabels. “Mickim Music uit Zevenbergschen Hoek wilde het nummer graag hebben en de videoclip staat ook online op hun YouTube kanaal.” Toch was Mickim Music niet de enige die het lied wilde hebben. “Bij andere producers had ik het lied moeten aanpassen, maar dat doe ik niet. Het lied is nu puur en dat moet het ook blijven.”

Van der Molen probeert tegenwoordig om dit nummer bij optredens te zingen. “Dan vraag ik altijd of iedereen even voor vijf minuten zijn mond wilt houden. Je merkt dat mensen het nummer kunnen waarderen en dat is prachtig.”FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief