Foto: Robbert Temmen

Eigenaar nieuw Thais restaurant Haagdijk vindt eeuwenoud schilderij

  Cultuur

BREDA - In het monumentale pand ‘Den Wildeman’ uit 1613 op de Haagdijk is tijdens een verbouwing een meer dan driehonderd jaar oud schilderij aangetroffen. Dat meldt eigenaar van het Thaise restaurant T-Thai, dat volgende week maandag opent. Het schilderij werd ontdekt tijdens het opknappen van het pand.


Bij het opknappen van de binnenkant van het restaurant kwam een van de aannemers van de huisbaas een schilderij tegen onder het stucsel en behang. “Dit is een schilderij van wel 300 of 400 honderd jaar oud”, vertelt restauranteigenaar Narongchai Kongkiatikoon. Nu is er een glasplaat tegenaan gezet om het kunstwerk te beschermen. Het kunstwerk toont een tafereel met onder meer een vaas en een kat die een prooi heeft gevangen.

Tekst gaat door onder de afbeelding

Het schilderij was een verrassing voor Thong, zoals de bijnaam van de eigenaar luidt.  De in Thailand geboren Thong is al meer dan tien jaar eigenaar van het Thaise restaurant Nakorn Thai in Dordrecht. “Ik ben al jaren opzoek naar een geschikte locatie om in Breda een restaurant te beginnen, want Breda is een gezellige en warme stad.”

In het pand aan de Haagdijk staan de tafels en stoelen inmiddels al op hun plaats en in de keuken zijn werknemers bezig met het installeren van de apparatuur. “Als je om je heen kijkt dan ziet het restaurant er luxe uit. Maar de prijzen zijn niet hoog.” De muren zijn opnieuw gestuct en geverfd. De stoelen zijn van leer en de banken zijn van steigerhout. “De bedoeling is om mensen een thuisgevoel te geven waar ze in een ontspannen omgeving kunnen eten.”

Thong gaat in het restaurant zelf de bediening verzorgen, maar staat soms ook  in de keuken. Wat komt er in het restaurant op het menu? “Tom Kha Kai, een Thaise kip-kokossoep en Groene Curry met kip, garnalen en rundvlees zijn een aantal specialiteiten.” In het begin heeft het Thais restaurant nog geen afhaal- en bezorgservice. “Maar dat willen we in de toekomst wel gaan doen.”

“Wie het schilderij met zijn eigen ogen wil zien, is van harte welkom”, vertelt Thong. Maar wie een hapje wilt komen eten in dit nieuwe restaurant, natuurlijk ook.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief