Afbeelding
Foto: Merel van der Linden

'CSM-terrein als groene huiskamer voor Breda'

Door: Robbert Temmen Cultuur

BREDA -  Vanuit de trein is een prachtig landschap zichtbaar dat altijd in beweging is. Ook is er een groene vallei te zien met een zoete delta dat klimaatverandering omarmd. Althans, zo zou het CSM-terrein eruit kunnen zien. Dat is het beeld dat in de conceptversie urban playground van het CSM-terrein geschetst wordt.

Ruimtelijk ontwerper Merel van der Linden maakte het schetsontwerp in een workshop in opdracht van BLAST. Tijdens deze workshop is ze met professionals gaan brainstormen over 'Wat is de plus van Breda' voor het CSM-terrein.  "Als eerste vroeg ik de groep wat er als eerst in hun opkomt als ze aan Breda denken. Daar kwamen verschillende antwoorden uit. De volgende vraag was wat de waardes zijn die ze terug willen zien op het CSM-terrein en aan de hand van die antwoorden zijn we tot dit idee gekomen."

Het CSM-terrein zou tijdelijke ingevuld kunnen worden, aldus de uitkomst van de workshop: 'Denk aan festivals, wielerbaan, stadscamping en een kunstpark.' Daarnaast zouden er initiatieven moeten komen die zorgen dat het gebied gereinigd wordt en de stad van groene energie voorziet. Of, zoals het in het stuk staat: "Water en groen baant zich een weg tussen deze interventies en we gaan de potentie van deze plek ervaren. We brengen meer water in de stad en gaan creatieve oplossingen vinden voor parkeren en mobiliteit. Nieuwe woon- en werkvormen worden op innovatieve wijze in dit landschap toegevoegd."

In het CSM-gebied zouden parken op verschillende niveaus moeten komen, stadsboerderijen en een groen huiskamer, die je als lift naar de bijzondere plekken op dit terrein brengt. "Een natuurlijke omgeving in alle gelaagdheden. Kortom het groen, het water en de mens blijft altijd in beweging in de urban playground!"

Van der Linden gebruikt de woorden 'tijdelijkheid' en 'transitie' als uitgangspunten. "Deze komen uit de werkgroepsessie en daarbij vond ik een flipboekje een passend middel om het concept van het gebied, dat altijd in beweging is (transitie), te visualiseren."

Waarom deze denksessie en ideeën? "De gemeente heeft onlangs het bestuursakkoord Lef en Liefde uitgebracht. Daarin staat dat er in de toekomst meer woningen bij worden gebouwd en dat het Havenkwartier bij het centrum van de stad komt. Om dit te bereiken heb je het CSM-terrein nodig. Nu ligt dat terrein er maar saai bij. Deze workshop was dus bedoeld om de gemeente uit te dagen", vertelt Ton van Beek van stichting BLAST.