Met de BredaPas krijg je korting op allerlei verschillende zaken, waaronder het Chassé Theater.
Met de BredaPas krijg je korting op allerlei verschillende zaken, waaronder het Chassé Theater. (Foto: Joost van Buul)

Breda onderzoekt gebruik én toekomst BredaPas

  Cultuur

BREDA – De gemeente Breda gaat de komende maanden onderzoek doen naar het gebruik van de BredaPas en of dit voldoende aansluit bij het doel van de pas. SP-raadslid BoiBoi Huong vreest dat dit een aankondiging is van een bezuiniging. 


De BredaPas is een kortingspas die Bredanaars met een laag inkomen gratis kunnen aanvragen. Zij kunnen met korting deelnemen aan allerlei sport-, sociale- en culturele activiteiten. 

Onderzoek

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat pashouders met de BredaPas van 2018 tijdens het onderzoek gewoon gebruik kunnen blijven maken van het aanbod. “Ook als een inwoner nu een BredaPas aanvraagt, wordt gewoon beoordeeld of hij/zij aan de criteria voldoet. Is dat het geval, dan wordt de BredaPas verstrekt. Voor 1 juli 2019 ontvangen mensen met een BredaPas meer informatie.”

De resultaten van het onderzoek van de gemeente worden in de loop van 2019 opgeleverd. “Aan de hand daarvan zal het college besluiten wat er in de toekomst met de BredaPas zal gebeuren”, vertelt de gemeentewoordvoerder.

Bezuiniging

Volgens Huong heeft het college al besloten om in 2019 180.000 euro minder uit te geven aan het budget voor de BredaPas. “In Breda hebben ongeveer 13.000 mensen recht op de BredaPas, maar door de onbekendheid van deze pas maken slechts 8800 mensen er gebruik van.”

Isolement

“Zonder de BredaPas kunnen veel alleenstaanden en gezinnen de sport-, sociale- en culturele activiteiten niet te betalen en raken mensen in een isolement. Sporten zorgt er ook voor dat mensen fitter en blijer worden, maar zorgt ook voor het opdoen van sociale contacten”, vertelt Huong.

De SP-fractie wil er alles aandoen om meer bekendheid aan de pas te geven. “Daardoor gaan meer mensen die hier recht op hebben de pas gebruiken en kunnen de mensen die de pas momenteel gebruiken de pas in de toekomst ook blijven gebruiken. Zonder de BredaPas wordt een grote groep mensen uitgesloten van veel activiteiten en dat mag niet. De BredaPas is onmisbaar."

FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief