Foto: BLASt

BLASt zoekt mooiste ‘uitbouw’ van Breda

  Cultuur

BREDA – BLASt, het platform voor landschap, architectuur en stedenbouw in Breda, wil weten wat voor dakkapellen, serres, keuken uitbreidingen, op- en aanbouwen zijn gerealiseerd sinds de veranderde regelgeving in 2014. Hebben deze ‘extra-small’ ingrepen impact op het uiterlijk van de stad? En wat is het beste ‘extra-small’ project?


BLASt roept daarom architecten, ontwerpers, aannemers of opdrachtgevers op om hun beste plannen aan te melden voor de BLAStprijs 2019 (Bredase prijs voor landschap, architectuur en stedenbouw). Deze prijs wordt uitgereikt op 27 maart 2019. Met de prijs wil BLASt de aandacht vestigen op het belang van ruimtelijke kwaliteit in Breda.

Kleine woninguitbreidingen
Sinds 2014 mag er veel meer gebouwd worden zonder hier vergunning voor aan te vragen. Om woningen te laten voldoen aan huidige woonwensen en energie-eisen wordt er veel opgeknapt, uitgebreid en verbouwd buiten het gezichtsveld van de gemeente.

Om in aanmerking te komen voor de categorie Extra Small moet een XS-project gaan over een woninguitbreiding kleiner dan 50 vierkante meter. Het ontwerp moet gemaakt zijn in de afgelopen drie jaar en de uitvoering van het project moet gestart zijn in 2016, 2017 of 2018.

Grote plannen
De tweede categorie is Extra Large (XL). Breda lijkt aan een ware groeispurt te zijn begonnen. Komende jaren worden er volgens planning duizenden woningen bijgebouwd. Hiervoor zijn de afgelopen jaren stedenbouwkundige plannen, gebiedsvisies, beeldkwaliteitsplannen en inrichtingsplannen opgesteld. Hoe is het gesteld met de kwaliteit van deze plannen? Wat is het beste 'extra-large' project? Voor het XL-project is de voorwaarde dat het in de afgelopen vijf jaar (2014, 2015, 2016, 2017 of 2018) is samengesteld.

Winnaar
In 2018 werd de BLAStprijs uitgereikt in de categorieën beste winkelpui en bedrijfspand. De beste winkelpui werd het ontwerp van Van Rietschoten Design voor Van Bommel in de Veemarktstraat. Het ontwerp van Paul de Ruiter Architects voor Krinkels (hoek Princenhagelaan/zuidelijke rondweg) kreeg de BLAStprijs 2018 in de categorie beste bedrijfspand.

Aanmelden
Inschrijven voor de BLASt-prijs kan tot 1 februari 2019. Het aanmeldingsformulier en het reglement zijn te vinden op www.stichtingblast.nl/BLAStprijs.

Deze prijs wordt dit jaar voor de vierde keer uitgereikt.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief