Foto: Stadsfotograaf Breda

Evaluatie moet nieuw evenementenbeleid slimmer maken

  Cultuur

BREDA – Met een uitgebreide evaluatie wil wethouder Daan Quaars (VVD) het vorig jaar ingevoerde vernieuwde evenementenbeleid ‘slimmer’ maken. Dat schrijft hij in een brief aan de raad.


Vorig jaar heeft Breda al ervaring opgedaan met het nieuwe beleid tijdens het festivalseizoen. Tijdens dit seizoen heeft de gemeente gemerkt dat het nieuwe beleid op een aantal vlakken houvast en duidelijkheid biedt en voor een aantal verbeteringen heeft gezorgd. Maar ook is gebleken dat het op sommige vlakken minder goed werkt of aanscherping behoeft. Dit gaat de gemeente nu evalueren.

Evaluatieproces
Het evaluatieproces gaat verlopen in drie fases: de verkenningsfase, verdiepingsfase en de verankeringsfase. Sinds september heeft Quaars al met enkele tientallen organisaties van evenementen, omwonende, actieve burgers, overkoepelende organisaties zoals een wijkraad of een belangenvereniging voor bewoners gesproken. Met zowel grote als kleine evenementen uit de hele gemeente wordt gesproken. "Velen van hen zijn twee jaar geleden tevens betrokken geweest bij de totstandkoming van de huidige beleidsnota en kunnen daarmee goed oordelen over de invloed die het huidige beleid heeft."

Verdiepingsfase
Aan het eind van deze maand gaat de verdiepingsfase van start. Er wordt dan een nota van commentaar opgesteld, die vervolgens inclusief voorstellen voor herijking van beleid met alle betrokkenen wordt besproken. "We bekijken of er al meerdere 'quick wins' te verzilveren zijn, zoals bijvoorbeeld rondom toegankelijkheid bij evenementen."

Gemeenteraad
Om de betrokkenheid van de gemeenteraad te optimaliseren nodigt Quaars alle eerste woordvoerders evenementen uit voor een kleine stage bij de afdeling Evenementen. "Daar zullen collega's uitleg geven over onderwerpen als intakeproces, vergunningverlening, subsidie, reserveringskalender en dergelijke."

Verankeringsfase
De gemeenteraad krijgt later ook een bespreeknotitie voorgelegd. Daarna worden de opgedane inzichten verankerd in een 'nieuw en slimmer evenementenbeleid'. Deze zou in het najaar in de raad moeten worden besproken.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief