Foto: Tamar Clasquin

Ondernemers en nieuwe Bredanaars gaan samen fantasie-fietsen maken

  Cultuur

BREDA – Achttien nieuwe Bredanaars en ondernemers in Breda worden sinds vrijdag 4 januari samengebracht via een oer-Hollands vervoermiddel: de fiets. Dat gebeurt in het project ‘THEY SEE ME ROLLIN’, dat nieuwe Bredanaars en ondernemers met elkaar in contact wil brengen.


In het project THEY SEE ME ROLLIN’ werken professionele kunstenaars, een community coach, een tiental nieuwe Bredanaars en studenten van de Hogeschool voor de Kunsten samen. In een week, van 28 januari t/m 1 februari, maken ze fantasie-voertuigen die ontmoetingen moeten uitlokken met stadsgenoten met verschillende beroepen.

Afstudeeropdracht Tamar Clasquin is samen met Marja Reniers de projectleider. “Wij gebruiken dit als afstudeeropdracht voor onze masterstudie kunsteducatie. We willen kijken hoe kunst als middel kan worden gebruik voor een groep die wordt onderbelicht”, vertelt Clasquin. “Kunst verbindt, inspireert en maakt ruimte voor verhalen. Kunst kan, anders dan samen eten of samen voetballen, iets nieuws laten zien en iets zichtbaar maken.”

Fantasie-voertuigen De fantasie-voertuigen komen er verschillend uit te zien vertelt ze. “Drie professionele kunstenaars buigen zich hierover en de voertuigen worden afgestemd op een beroep. Zo komt een fiets van een bakker er anders uit te zien dan die van de apotheker of metselaar.”

Clasquin vertelt dat ze de ondernemers die deelnemen aan het project vragen om na hun ontmoeting nog minimaal één keer af te spreken met de nieuwe Bredanaars. "Dan kunnen ze praten over het beroep, hoe dat eruit ziet in Nederland of wat de nieuwe Bredanaars kunnen doen om stapjes te maken naar dat beroep. Het zou ook mooi zijn als ze een dagje kunnen meelopen met de ondernemers."

Expositie De fietsen zijn uiteindelijk eind februari te zien in de StadsGalerij. Daarnaast komt er een mini-documentaire van het maakproces, het samenwerken in de ontwerpteams én de ontmoetingen. “We willen niet alleen Breda wakker schudden en inspireren, maar ook de rest van Nederland”, vertelt Clasquin.

“Dit prachtige en toegankelijke project biedt vele kansen voor een mooier socialer Nederland. Veel nieuwe Nederlanders geven aan behoefte te hebben aan contacten in hun nieuwe omgeving en veel autochtone Nederlanders geven juist aan graag iets te willen betekenen voor nieuwe stadsgenoten, maar niet weten hoe ze dat moeten doen.”FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief