De eerste avond van Betoverend Breda op de Grote Markt.
De eerste avond van Betoverend Breda op de Grote Markt. (Foto: Stadsfotograaf Breda)

Betoverend Breda: ‘De basis ligt, nu verder bouwen’

  Cultuur

BREDA – Na drie weken is Betoverend Breda zondag 6 januari afgesloten. Terugkijkend op de afgelopen periode is Janine bos, interim-directeur van Citymarketing tevreden. “De basis ligt, nu verder bouwen.”


“Terugkijkend op de afgelopen maand hebben we een goed en groot evenement neergezet voor de stad”, stelt Bos. “Daarnaast hebben we ook zestig kleinere evenementen gehad die momenteel worden geëvalueerd.”  Als voorbeeld noemt ze het beklimmen van de toren, de rondleiding door het riool en de wandeling met de boswachter. “Deze waren allemaal in een mum van tijd uitverkocht. Volgend jaar kunnen deze nog groter, vaker en beter worden uitgevoerd.”

Niet iedere avond feest
Bos geeft ook aan dat er evenementen zijn die niet goed hebben gedraaid. “Het kan helaas niet iedere avond een feestje zijn. Deze avonden zitten er tussen.” Zelf vindt ze dat het Valkenberg dit jaar te karig was aangekleed. “Volgende keer moet dit zeker beter. Ook de kerstmarkt vond ik persoonlijk een beetje tegenvallen. Deze zou bij de volgende editie beter verplaatst kunnen worden naar één weekend of anders moeten worden georganiseerd.”

Ondernemers gaven na het eerste weekend van Betoverend Breda al aan positief te zijn over het nieuwe evenement. “De doelstelling voor ons en voor de ondernemers is om in de toekomst nog meer bezoekers naar Betoverend Breda te trekken. De ondernemers die ik heb gesproken goede maand gedraaid”, aldus Bos.

Meer de hele stad
“Als bewoner van Breda heb ik zelf weinig meegemaakt van Betoverend Breda, behalve dan de parkeerdruk in de parkeergarages”, blikt Piet Maanders, voorzitter van de Wijkraad Stadshart/Valkenberg terug op de afgelopen maand.

Hij ziet wel verbeterpunten: “Betoverend Breda geeft eigenlijk aan dat heel Breda Betoverend is, maar dat mag nog veel meer.” Maanders geeft aan dat nu alleen de Grote Markt echt betoverend was met verlichting. “Er zijn ook bewoners die zichzelf afvragen waar de kerstmarkt eigenlijk was.” Ook hij benadrukt dat het beginpakket er nu ligt en dat dit de komende jaren mag worden uitgebreid. “Betoverend Breda is zeker voor een herhaling vatbaar en het kan nog mooier en grootser worden. Zelf denk ik dat je dan ook andere delen van de stad hierin mag betrekken. Zo wordt heel Breda echt betoverend.”

Bos deelt deze mening. “Wij zijn zeker wijzer geworden door de ervaringen van deze eerste keer. Je begint voor het eerst en bekijkt dan wat er kan. In de toekomst is dit zeker een optie. Wij hebben ook andere tips en tops van bezoekers gekregen en die nemen wij zeker mee in onze evaluatie.”

Een gezicht voor Careltje
En Careltje? "Careltje is sinds zondagavond weer ondergronds. Wellicht is het voor volgend jaar een leuk idee om Careltje een gezicht te geven. De kerstboom is dit jaar meer dan 130 keer afgespeeld, dus ik denk dat mensen nog meer benieuwd zijn naar Careltje."

Aan het eind van deze maand hoopt Citymarketing de exacte bezoekersaantallen te kunnen melden.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief