video

Met de Van Rossems door Breda

  Cultuur

BREDA - Maarten van Rossem is behalve jurylid bij de Slimste Mens, ook programmamaker. Samen met zijn broer Vincent en zus Sis gaan ze als de van Rossems op stedentrip. Het licht mopperende drietal heeft inmiddels ook een bezoek gebracht aan Breda.  


Breda is de aangewezen stad voor Maarten om uit te leggen waarom ons koningshuis 'van Oranje'  is en waarom koning Willem Alexander 'van Nassau' als een van zijn achternamen draagt. De familie Nassau woonde honderdvijftig jaar lang op het Kasteel van Breda, waar nu de Koninklijke Militaire Academie is gevestigd.

Het Kasteel is niet vrij toegankelijk voor het publiek, maar voor de Van Rossems gaat de poort wel open, want Vincent wil er een verhaal vertellen over de architectuur van het gebouw en Maarten wil het ook nog over de daar gesloten Vrede van Breda hebben. Met Sis bezoeken ze de Grote Kerk met het indrukwekkende praalgraf, waar onder anderen de eerste vrouw van Willem van Oranje, Anna van Buren, is bijgezet.

Als Breda destijds niet in Spaanse handen en dus katholiek was gebleven, was Breda de laatste rustplaats geweest van alle Oranjes. Volgens sommigen was Breda dan zelfs de hoofdstad van Nederland geworden. Wat vinden Maarten, Sis en Vincent van die gedachte?

Aflevering 4, dinsdag 12 februari 2019, 20.25 uur, NPO 2 

FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief