Cultuurnacht 2018 Stilte en Tiuri
Cultuurnacht 2018 Stilte en Tiuri (Foto: Manoek Lambregts)

Cultuurnacht Breda 2019: voor het eerst op zaterdag

  Cultuur

BREDA - Na 10 edities op de vrijdagavond vindt de Cultuurnacht Breda 2019 op 26 januari voor het eerst op een zaterdag plaats. Met de verhuizing naar de zaterdag wil de Cultuurnacht beter aansluiten op de dynamiek in het weekend in de binnenstad. Het programma start ook al eerder. Vanaf 16.00 uur zijn er tal van voorstellingen en activiteiten te beleven.


De Cultuurnacht omvat dit jaar meer dan 80 verschillende activiteiten op bijna zo’n 50 locaties. De organisatie verwacht meer dan 6.000 bezoekers. Voor de eerste zaterdagse editie van de Cultuurnacht is inspiratie gevonden bij de jaren ’70 disco-film Saturday Night Fever. Op de Grote Markt komt een openlucht discovloer te liggen waar diverse Bredase dansgroepen als Djazzle en Fuse demonstraties geven op muziek verzorgd door leerlingen van de DJ-school International Breda.

Op de Grote Markt begint ook de Cultuurnacht Breda. Om 16.00 uur verricht wethouder Marianne de Bie op de verlichte discovloer op de Grote Markt de opening in samenwerking met burgemeester Depla, de nieuw gekozen KinderCultuurnacht Burgemeester en de Nachtburgemeester van Breda.


Link met zaterdag
Ook op andere plaatsen wordt de link gelegd naar de zaterdag. Zo werken diverse kunstenaars in De FAAM samen in een route geïnspireerd op Saturday Night van Herman Brood. En vanaf 22.00 uur kun je in Poppodium Phoenix losgaan tijdens de Saturday Night Fever Disco Party.


Dans
Dans komt sowieso op meerdere plaatsen terug in deze editie van de Cultuurnacht. Dansnest maakt een speciale productie op de zesde verdieping van de Teruggave, het oude Belastingkantoor. Dat belooft een surrealistische dansperformance te worden, met een uitzicht over Breda als decor. De Stilte danst in haar eigen locatie Markendaalseweg 75 van 16.00 tot 21.00 uur. In de foyer van Chassé voeren drie dansgroepen een estafette door de ruimte uit. LeineRoebana, The 100 Hands en Youri &Marie dansen elk 20 minuten en geven dan de dans door. Bloos presenteert tijdens de Cultuurnacht 2 x de prijswinnende acrobatische dansvoorstelling Engel van Kim-Jomi Fischer en Marta Alstadseater.


Andere projecten
Natuurlijk is er ook veel theater, film/video en beeldende kunst te zien. En van muziek te genieten.In de Teruggave zijn in samenwerking met KOP interactieve installaties te zien van in juni afgestudeerde kunstenaars van AKV/St.Joost. Playgrounds voegt daar werk van een aantal jonge talenten aan toe.


Bach
In de Grote Kerk speelt het orgel een centrale rol voor ‘Beam me up Bach’. Een project waarin muziek van de meester wordt gecombineerd met videoprojecties van Jaap Drupsteen. Cabaretière Karin Bruers neemt voor een avond de rol van museumgids op zich in het Stedelijk Museum. Theatergroep Schippers&vanGucht speelt in Pier15 een verrassende voorstelling waarin 13-jarigen in de hoofdrol kruipen.

Kijk voor het volledige programma op www.cultuurnachtbreda.nl Om toegang te krijgen tot de locaties van de Cultuurnacht moet je in het bezit zijn van een toegangsbewijs. Die kunnen online gekocht worden via www.cultuurnachtbreda.nl of bij de voorverkoopadressen. Een passe-partout kost in de voorverkoop € 10,- of € 8,- (CJP/Bredapas). Op 26 januari zijn de prijzen € 12,50 en € 10,50. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang.

FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief