Afbeelding
Foto: ThaddeuZ

Roodharigendag vertrekt mogelijk uit Breda

Door: Robbert Temmen Cultuur

BREDA – De kans bestaat dat het meerdaagse festival Redhead Days vertrekt uit Breda. Directeur van het festival Bart Rouwenhorst vertelt dat de organisatie in februari een definitieve keuze hoopt te maken waar het festival naartoe gaat. De organisatie heeft inmiddels een lijst met 'kandidaatsteden' opgesteld.

Eén van de 'kandidaatsteden' is Tilburg. Die stad heeft al een subsidie toegezegd van 25.000 euro als de festivalorganisatie de keuze maakt voor Tilburg. Toch vertelt Rouwenhorst dat de definitieve keuze nog niet is gemaakt. "Wij hebben het afgelopen jaar diverse gemeenten bezocht en daarnaast zijn er ook nog steden die zichzelf hebben aangemeld als plek voor Roodharigendag. We gaan alle alternatieven op een rij zetten zodra we alle gegevens hebben, die hebben we nu nog niet." Mocht de keuze toch op Tilburg vallen, dan is dit geen onbekende stad voor Rouwenhorst. Hij kent Tilburg vanuit zijn tijd als promovendus. "Tilburg is een stad met veel cafés en Brabantse gezelligheid, we zijn enorm vereerd met de toekenning van gemeente Tilburg."

In 2017 was al besloten dat de organisatie opzoek ging naar een alternatieve locatie. "We hebben al ruim voor 2017 aangekaart dat we niet tevreden zijn met de transparantie van de afdeling evenementensubsidies van gemeente Breda, maar helaas is dit tot op heden nog niet veranderd. Toezeggingen die de gemeente heeft gedaan op dit gebied worden helaas niet nagekomen. Ik hecht veel waarde aan een eerlijke en open samenwerking met alle afdelingen van gemeente Breda, het is jammer dat er één afdeling niet even open en eerlijk is al de andere afdelingen waarmee ik heb samengewerkt." Hij geeft ook aan dat het niets met geld heeft te maken. Net als in andere steden heeft de festivalorganisatie in Breda een subsidieverzoek van maximaal 50.000 euro ingediend. "Wij willen alle procedures gewoon netjes volgen, met dezelfde aanvraag in alle alternatieve steden."

Roodharigendag trekt volgens de organisatie jaarlijks zo'n 40.000 bezoekers uit tachtig verschillende landen. In 2005 was de eerste editie in Asten. Destijds was het nog een bescheiden evenement. Sinds de komst naar Breda groeide het uit tot een groot meerdaags festival. Vorig jaar was er onzekerheid of het festival zou worden gehouden, onder andere door een zeer late subsidietoekenning van gemeente Breda.  Toen meldde risico-en verzekeringsadviseur Aon zich als éénmalig hoofdsponsor en besloot de organisatie de editie 2018 toch te organiseren. In februari hoopt de festivalorganisatie een definitieve keuze bekend te maken voor stad en datum van het festival. De organisatie heeft er in ieder geval weer zin in om er opnieuw een groots feest van te maken.