Wie wordt de Kindercultuurnachtburgemeester 2019? | Bredavandaag | Hét nieuws uit Breda
Kinderen van OBS de Springplank aan de slag met hun kunstwerk.
Kinderen van OBS de Springplank aan de slag met hun kunstwerk.

Wie wordt de Kindercultuurnachtburgemeester 2019?

  Cultuur

BREDA – Bredase scholen hebben in de afgelopen maanden hard gewerkt aan een kunst- en cultuurmanifest, waarmee de cultuursector van Breda een kindvriendelijke boost krijgt. Op vrijdag 25 januari worden deze ideeën gepresenteerd aan de jury en vindt in het Stadhuis de verkiezing van de Kindercultuurnachtburgmeester 2019 plaats. Burgemeester Depla zal dan zijn nieuwe collega de Kindercultuurnacht-burgemeestersketen omhangen.


Het project Kindercultuurnachtburgemeesterverkiezing heeft dit jaar een metamorfose ondergaan. Onder begeleiding van de Nieuwe Veste is er een nieuwe blauwdruk opgeleverd, waarmee de kinderen aan de slag zijn gaan. Dit jaar zijn er drie scholen betrokken: OBS de Springplank, Helder Camara, IMC Weekendschool en er is een onafhankelijk kandidaat. Elke deelnemende klas volgt meerdere workshops. In de eerste workshop gaan ze met hun eigen leerkracht op school aan de slag met de definitie van kunst en cultuur, waarna zit omzetten in hun manifest en een kunstwerk. Elk jaar kiezen we een andere kunstvorm, voor 2019 zijn dat de verschillende disciplines uit de Urban scene.

Verkiezing
Op vrijdagochtend 25 januari wordt de nieuwe Kindercultuurnachtburgmeester gekozen door een vakjury. Elke deelnemende klas heeft een afgevaardigde genomineerd die kans maakt op deze bijzondere rol. De nieuwe burgemeester gaat de ideeën uit het winnende manifest, samen met de culturele instellingen en de gemeente Breda, omzetten in concrete activiteiten. Ook is er dit jaar voor het eerst een Kindercultuurraad, die ook actief ingezet worden in het meedenken en meepraten over de cultuur voor kinderen in Breda. De kinderraad bestaat uit de afgevaardigde van de andere deelnemende klassen.

Afscheid van Kiek
Helaas moeten we ook afscheid nemen van de huidige Kindercultuurnachtburgemeester Kiek Masclee van de KBS Laurentiusschool. Ze heeft zich afgelopen jaar op heel veel plekken laten zien om de cultuur voor kinderen in Breda nog interessanter te maken. En ze heeft als eerste de Wet voor Behoud van Creativiteit in Brabant ondertekend. Ondanks dat ze straks geen burgemeester meer is, is het nog niet helemaal voorbij: ze zijn nog druk bezig om een muurschildering te realiseren op school.

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief