Nog geen concreet plan voor kunsthal in Breda | Bredavandaag | Hét nieuws uit Breda
Exposities in de Backer & Ruebhal tijdens BredaPhoto 2018.
Exposities in de Backer & Ruebhal tijdens BredaPhoto 2018. (Foto: Wijnand Nijs)

Nog geen concreet plan voor kunsthal in Breda

  Cultuur

BREDA – Er ligt nog geen concreet plan voor een kunsthal. Dat blijkt uit navraag bij de schrijvers van een brandbrief over de realisatie van zo’n kunsthal in Breda.


Bart Straatman (BredaPhoto), Dennis Elbers (Graphic Matters), Wicher Meijer (BUAS) en Femke den Boer (St. Joost) stuurden vorig april aan de gemeente een brief dat Breda haast moest maken voor de realisatie van een kunsthal. Bij de coalitieonderhandelingen resulteerde de wens voor een kunsthal in een reservering van eenmalig een miljoen euro in 2021 voor de komst zo’n expositieruimte in Breda.

De initiatiefnemers hoopten vorig jaar op een plek in het voormalig Breda’s Museum onder de naam ‘De KunstKazerne’. Dat plan redde het niet, het voormalige museum wordt onder meer een Botanische Tuin, met woningen en winkels. “Vorig jaar ontwikkelden we toen de ‘KunstHalBreda’”, vertelt Den Boer (St. Joost). “Maar recent hebben we het eigenlijk niet meer gehad over de komst van een kunsthal in Breda. Wij (St. Joost) staan hier nog wel zeker achter.”

Dennis Elbers vindt dat er op korte termijn weer over de komst van een kunsthal in Breda moet worden gesproken met de initiatiefnemers. Dat legt de bal bij de stad. “We zijn nu aan het kijken hoe we het proces gaan aanvliegen om te komen tot een kunsthal”, laat de gemeentewoordvoerder weten. “Initiatiefnemers die een kunsthal willen realiseren kunnen uiteraard alvast bij ons aankloppen.”

Inmiddels is duidelijk dat na drie jaar het Grand Theatre Boekhandel en Lunchroom aan het Van Coothplein op 1 maart haar deuren sluit. Een goede plek voor een kunsthal?  “Ik moet je eerlijk bekennen dat we recent niet meer met zijn allen hebben gesproken over de eventuele komst van een kunsthal in Breda. Zelf denk ik dat het Grand Theatre, ondanks de mooie ligging niet voldoet aan de plannen die wij voor ogen hadden voor een kunsthal”, vertelt Elbers.

Ook Meijer (BUAS) denkt dat dit niet de geschikte locatie is voor een kunsthal. “Te klein”, oordeelt hij. “Mij spreken persoonlijk dan de bedrijfshallen in de Belcrum meer aan voor een kunsthal.” Den Boer geeft aan dat ze niet kan beoordelen of het Grand Theatre een geschikte locatie zou kunnen zijn.

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief