Cultuurnacht 2019, zaterdag 25 januari.
Cultuurnacht 2019, zaterdag 25 januari. (Foto: Wijnand Nijs)
foto's

Op het ritme van de regen door de Cultuurnacht

  Cultuur

BREDA - Bezoekers aan de eerste zaterdagse editie van de Cultuurnacht volgden het ritme van de regen in hun ontdekkingstocht langs culturele instellingen, galeries, winkels en theaters. De cultuurnacht werd zaterdagmiddag (!) al geopend om 16.00 uur, terwijl het winkelend publiek zich nog een weg door binnenstad baande.


Of dat een goede zet was voor iets als een Cultuurnacht? Zeker was wel dat het zaterdagavond flink druk was. Rijen voor de Grote Kerk, schuifelen langs de vooroordelen bij Bo in Brandpunt, over de schouders gluren bij Anna's Wijnhuis en hopen op een plekje in de rondleiding bij het Stedelijk Museum.

De rode lichtjes waaraan bezoekers te herkennen waren schoven kris-kras door de stad, om verrast te worden met meer of minder experimentele kunst en cultuur. In de lobby van het Chassé zochten dansers Youri&Marie hun weg tussen het publiek. Met hun lichaam in volledige controle dansten ze traag vallend over de vloer en tussen de tafeltjes door. Het leverde vragende blikken op bij publiek. Moet ik nu wel of niet opschuiven? En valt ze niet boven op me zo? Zeker op het moment dat Marie op een uitstekend hoekje bij een deurpost balanceerde en over een tafeltje haar weg zocht, om plots in de handen van partner Youri te vallen.

Laagdrempeliger kun je dans niet maken. In Grand Theatre Boekhandel herhaalde zich dat eigenlijk. Ook daar dansers tussen de boeken, naast een verder uitgebreid programma met gedichten en muziek. En zo was er voor ieder wat wils. FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief