FOTO's + VIDEO

Grote Toren voor eventjes tijdloos

  Cultuur

BREDA - Bij het uitvoeren van onderhoud aan de kerkklokken van de Grote Kerk is gebleken, dat de wijzerplaten van het uurwerk toe zijn aan een volledige revisie. Aan alle vier de zijden worden de wijzerplaten met ieder een doorsnede van 3,5 meter door de Koninklijke Eijsbouts met een grote hijskraan van de toren af getild.


De Grote Kerk moet het de komende 10 weken dus zonder tijdsaanduiding doen. Maar Bredanaars zijn in de tussentijd niet van tijdsaanduiding vanuit de Grote Toren verstoken. Tot april kunnen Bredanaars op een andere manier achter de tijd komen. Dit doe je door te luisteren naar het automatisch carillon en de uurslagen. Dagelijks tussen 07.00 uur en 22.45 uur klinkt er elk kwartier een korte melodie op de klokken. Van oudsher dienen deze melodietjes als waarschuwing voor de komende (half-) uurslag. Elk halfjaar zet stadsbeiaardier Paul Maassen nieuwe muziek op dit automatische trommelspeelwerk.

De tijd tussen demontage en montage wordt geschat op 10 weken. Naar verwachting worden de wijzerplaten in de week van 8 april weer opgehangen.

FOTOSERIES 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief