Grote Optocht Kielegat 2018
Grote Optocht Kielegat 2018 (Foto: Perry Roovers)

Carnavalsoptochten Breda 2019 op een rijtje

  Cultuur

BREDA - Het is weer bijna zover: Over twee weken barst het grote carnavalsfeest weer los! Zo gek mogelijk verkleed genieten van de mooiste en grootste carnavalswagens die voorbij komen. BredaVandaag zet alle optochten in de gemeente Breda op een rijtje zodat jij er geen een hoeft te missen.


ZATERDAG 2 MAART

Kinderoptocht Boemeldonck (Prinsenbeek)
De Boemeldonckse Kinderoptocht begint zaterdag 2 maart 2019 om 12.00 uur op de Markt in Prinsenbeek. De kinderen en de wagens stellen zich hier op.  Het thema dit jaar is 'Blefde plakke?!' . Ruim 1.111 kinderen zijn wekenlang bezig geweest met de voorbereiding en pronken met hun creatie tijdens hun eigen optocht. Het is een kinderoptocht die in vele andere dorpen als een Grote Optocht zou worden bestempeld. Een optocht voor en door kinderen. Bezoekers krijgen bijna anderhalf uur lang veel creativiteit, spontaniteit, leut, plezier, resultaten van weken knutselen en bovenal veel enthousiasme te zien.

Optocht De Broeketocht (Ginneken en de Blauwe Kei)
Na het grote succes van vorige jaren kon het natuurlijk niet uitblijven. Er wordt dit jaar weer een carnavalsoptocht gehouden.
In samenwerking met CC De Blauwe Kei organiseert SGC 't Lestogenblik deze carnavalsoptocht die start in de Blauwe Kei en eindigt nabij de Ginnekenmarkt.De carnavalsoptocht heeft inmiddels ook al een eigen naam: De Broeketocht. Een bonte stoet van individuelen, paren, groepen en zelfs wagens zijn te zien tijdens deze middag.

Optocht Giegeldonk (Haagse Beemden)
Giegeldonk pakt op zaterdag 2 maart weer helemaal uit met hun carnavalswagens. Om 13.30 uur start de optocht vanaf winkelcentrum De Donk, waarna het door diverse straten in de wijk en in feestlocatie 't Kraaiennest aan de Tweeschaar trekt. Op die feestlocatie worden de winnaars vanaf 17.00 uur bekend gemaakt.  

Kinderoptocht Totdenringen (Teteringen)
De kinderen uit Teteringen kunnen  hun mooiste creaties aan iedereen laten zien op zaterdag 2 maart vanaf 14.45 uur. De optocht gaat vanaf 't Sikkenplein (Willem-Alexanderplein) in de richting van Willebrordstraat en gaat verder via de Donkerstraat - Langelaar – Schijfstraat en fietspad langs Bon Sang, naar de Hoolstraat met de ontbinding van de optocht op het Willem-Alexanderplein. De prijsuitreiking is rond 17.30 uur.

ZONDAG 3 MAART

Optocht Baviaonenland (Bavel)
De optocht in Baviaonenland start om 13.11 uur op het Kerkplein. De Baviaonen trekken door de straten van Bavel. Eerst komt de Kinderoptocht langs en direct daarna de optocht voor volwassenen. De prijsuitreiking van de kinderen begint om 19.11 uur en voor volwassenen om 20.11, beide in sporthal De Huif.

Grote Optocht Boemeldonck (Prinsenbeek)
In Boemeldonck zien ze ut dit jaar wel zitte. De Grote Optocht van Boemeldonck, die landelijk bekend staat om zijn hoge kwaliteit, begint zondag 3 maart om 13.30 uur op de Markt. Jaarlijks nemen tientallen grote wagens tot wel 11 meter hoog deel aan deze optocht. Voordat de optocht begint, wordt de Prins op bijzondere wijze aan het publiek gepresenteerd. De optocht start op de markt. Vervolgens komt de route langs de Kapelstraat, Molenstraat, Westerkim, Groenstraat, Middenweg, Haverdijk en Loopstraat. De route is geheel autovrij.

Grote Aogse Optocht (Princenhage)
De optocht van 't Aogje begint zondag 3 maart om 13.11 uur met het traditionele marktprogramma. Op de Aogsemarkt zal Prins Carnaval zich op ludieke en/of spectaculaire wijze aan de Aogse bevolking vertonen tijdens 'de lancering'.  Om 13.30 uur begint de Grote Optocht van 't Aogje met dit jaar een nieuwe route: Start Haagsemarkt –> Dreef –> Doelen –> Leerlooierstraat –> Ambachtenlaan –> Nieuwe Heilaarstraat –> Haagweg –> Haagsemarkt.  

Brakkensliert Kinderoptocht 't Kielegat (Breda) 
Ook die kinderkes van Breda worden dit jaar niet vergeten. Heb je meegelopen in je eigen wijk en ben je er klaar voor om jouw creatie aan het grote publiek te laten zien, loop dan gezellig mee in de Kielegatse Brakkensliert!  Op zondag 3 maart start de Brakkensliert om 13.30 uur bij de Hoge Brug. De deelname aan de Brakkensliert is gratis en staat open voor iedereen jonger dan 16 jaar. Alle Bredase Brakskes kunnen zich tot 13.15 uur inschrijven bij startlocatie De Vismarkthal aan de Haven. Na de Brakkensliert opent het Chassé Theater om 15.00 uur haar deuren om kinderen en hun ouders een onvergetelijke middag te bezorgen. Om 17.00 uur is de prijsuitreiking door de Prins.

Optocht Bosuilendorp (Ulvenhout)
Ook het Bosuilendorp heeft dit jaar weer een spetterende optocht. Deze begint zondag 3 maart om 14.00 uur. De route van de optocht is: Molenstraat, Boonakker, Slotlaan richting Markdal, Markdal richting rotonde Dorpstraat, Dorpstraat tot aan het ontbinden bij de Pekhoeve. Het motto is deze keer: Alles deur me-kaor!!

MAANDAG 4 MAART

Grote Optocht Kielegat (Breda)
De Grote Optocht van 't Kielegat begint maandag 4 maart om 12.00 uur bij de Nieuwe Haagdijk. Vervolgens gaat het via de Haagdijk, de Vismarktstraat en Reigerstraat naar de Grote Markt, om via de Halstraat, Houtmarkt en de Ginnekenstraat, de Keizerstraat op te draaien. Daarna is het via de Oude Vest en de Vlaszak richting de Boschstraat, waar het hele feest eindigt. De Prinsenwagen sluit de stoet af.

Lampkesoptocht Totdenringen (Teteringen)
Totdenringen is ook dit jaar origineel met een Lampkestocht in de avond. Deze begint pas om 19.00 uur vanaf 't Sikkenplein (Willem-Alexanderplein) in de richting van Polderzicht en gaat verder via de Zandgouw - Steenbergen – Kampakker – St. Josephstraat – Langelaar – Schijfstraat en dan de oversteek bij het Zwaantje naar de Hoolstraat met de ontbinding van de optocht op het Willem-Alexanderplein. De Prinsenwagen sluit de optocht af.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief