Logo bredavandaag.nl
Foto: Hanneke Marcelis

Twaalf scoutingclubs Breda kunnen rekenen op hulp gemeente

  Cultuur

BREDA – De gemeente en Stichting Scouting Breda gaan samen bekijken wat de huidige stand van zaken is op financieel gebied bij de twaalf scoutingclubs in Breda. Ook gaan ze samen opzoek naar mogelijkheden om de clubkas op peil te houden. In december trok de stichting massaal naar het stadhuis, omdat de twaalf scoutingclubs dreigden om te vallen.


De scoutingclubs waren bij de verdeling van subsidiegelden aan de zogenoemde 'thematafels' niet meer in aanmerking gekomen voor een bijdrage. Daar maakten de clubs toen bezwaar tegen. Tijdens de demonstratie en de daarop volgende inspraakbeurt vroegen ze de Bredase politiek om een bedrag van ongeveer 45.000 euro. Gezien het aantal leden van de scoutingclubs in Breda komt het gevraagde bedrag ongeveer neer op 45 euro per lid per jaar.  

Na het protest zaten wethouder Marianne de Bie (D66) en Stichting Scouting Breda op 23 januari met elkaar aan tafel. De Bie laat in een brief aan de raad weten dat er tijdens dit gesprek gesproken is over de relatie tussen de doelstellingen van de Thematafel Opgroeien en de activiteiten van de scouting nader zijn verkend. "Verder is er gesproken over de financiële situatie van de scouting en eventuele mogelijkheden voor ondersteuning bij huisvestingsvraagstukken."

De wethouder heeft op 24 januari op de Thematafel Opgroeien de motie toegelicht en daar hebben de deelnemers aan de Thematafel opnieuw gesproken over de mogelijkheden voor ondersteuning. "Aan de Thematafel is afgesproken dat in de komende tijd de leden van de Thematafel Opgroeien samen met de scouting zoeken naar mogelijkheden ter ondersteuning van de activiteiten van de scouting."

Theo van den Hoven, voorzitter van Stichting Scouting Breda laat weten dat de scoutingclubs nog niet meteen een zak met geld toegeworpen krijgen. "De wethouder heeft een ambtenaar aangesteld die gaat onderzoeken of er vanuit andere fondsen zoals het Jeugdsportfonds, het Jeugdcultuurfonds en soortgelijke fondsen geld vrij kan komen voor de scouting. Momenteel wordt dat dus bekeken en binnenkort gaan we weer rond de tafel zitten en de stand van zaken opmaken."

De gemeente onderzoekt verder of ondersteuning bij vraagstukken rondom huisvesting, gelet op de specifieke situatie van de scouting, aan de orde is. "In het gesprek met de scouting is benadrukt dat toewerken naar een financieel gezonde situatie van de scouting ook een inspanning van de scouting vraagt en dat de gemeente hierbij naar vermogen ondersteunt", aldus De Bie.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief