Muchos Begaoijos samen met Ger Couvreur voor Café 't Tapperijke.
Muchos Begaoijos samen met Ger Couvreur voor Café 't Tapperijke.
video

Muchos Begaoijos en Ger Couvreur brengen 'De Muts' opnieuw tot leven

  Cultuur

BREDA - Wie aan carnavalsmuziek in Breda denkt, komt al snel bij de Muts van Ger Couvreur. Voor Muchos Begaoijos uit Raamsdonksveer was dat precies zo. Het drietal  heeft samen met volkszanger en horecaman Couvreur zijn nummer 'De Muts' uit 1989 opnieuw tot leven gebracht, zodat De Muts dit jaar nog eens extra vaak uit de speakers schalt tijdens carnaval.


Petric Dubbelman, Fred Adriaanse en Tonny Smits van Muchos Begaoijos hadden al jaren de wens om een carnavalsnummer uit te brengen. "Dan kan je maar een ding doen: je maakt een carnavalsnummer", vertelt Adriaanse. Vorig jaar had het trio al het nummer 'Tuta Tuta' uitgebracht. 'Tuta Tuta' is door Muchos Begaoijos zelf geschreven op een Zuid-Amerikaanse melodie. Dubbelman: "Wat begon met een grapje is inmiddels uitgegroeid tot iets wat elke keer weer groter, gekker en gezelliger lijkt te worden. Vorig jaar hebben we een aantal dingetjes minder goed gedaan bij het uitbrengen van het nummer. Dit jaar wilde we dat beter doen. Denk daarbij bijvoorbeeld alleen al aan het uitbrengen van een videoclip voor YouTube."

Nijntje
Couvreur vertelt dat 'De Muts' geschreven is door succesvol tekstschrijver Bram Eigeman. "Bram was een verhaal van Nijntje aan het voorlezen. In het verhaaltje zei de moeder van Nijntje tegen haar dat ze haar muts moest op doen. Daar is Bram toen een nummer over gaan schrijven en uiteindelijk is het een hit geworden. Samen met Bram heb ik diverse nummers opgenomen, maar 'De Muts' is wel de klapper."

De eerste versie van 'De Muts' is opgenomen met de Contactpuntjes. Een jaar of tien later heeft Couvreur het nummer opnieuw opgenomen. "Met het nummer heb ik veel optredens mogen doen. Zo ben ik regelmatig op de televisie geweest en heb ik tijdens NAC-Willem II in de rust op het veld het nummer mogen zingen. Ik weet nog goed dat ik eigenlijk nog niet klaar was met zingen en dat de wedstrijd weer moest beginnen. Toen ben ik gewoon doorgegaan met zingen want de supporters en spelers vonden het echt geweldig. Bij het verlaten van het veld heb ik de scheidsrechter en een aantal spelers van NAC en Willem II nog handjes gegeven."

Nieuwe tekst
De drie van Muchos Begaoijos twijfelden dit jaar tussen zelf een nummer schrijven of van een bestaand nummer een 2019-versie te maken. Smits: "Bij dit laatste idee bleven we hangen op het nummer 'De Muts' van Ger. We hebben Ger toen benaderd en hij heeft het leuk opgepakt en daar is het mee begonnen." De versie van De Muts bestaat deels uit de bestaande tekst, maar er is ook nieuwe tekst aan toegevoegd.

Dubbelman vertelt dat ze het nummer niet wilden aantasten zonder dat Couvreur hier vanaf wist. "Op een doordeweekse dag ben ik naar Breda gereden om aan Ger te vragen of wij dit nummer opnieuw mochten opnemen en of hij hier aan mee wilde werken. Ik weet nog dat ik de parkeergarage inreed en er achter kwam dat ik geen eens mijn portemonnee mee had genomen. Daarom ging ik de parkeergarage weer uit en zou ik een andere dag terug moeten komen. Op het moment dat ik naar buiten ging zag ik Ger op straat lopen. Ik draaide de auto 180 graden en ben uitgestapt."

Op straat
Ook Ger kan dit moment nog goed herinneren. "Ik was onderweg naar 't Tapperijke om het café te openen. Hij kwam naar mij toen en vertelde dat ik hem niet ken, maar hij mij wel. Hij vertelde over zijn vader en de verhalen van vroeger in het café. Als kleine jongen kwam Petric bij mij in het café. Zijn vader is al jarenlang sponsor van NAC en vroeger ging zijn vader na een overwinning met de spelers de stad in en dan kwamen ze eigenlijk altijd wel naar 't Tapperijke. Toen Petric het idee aan mij vertelde, overviel hij mij eigenlijk een beetje midden op straat."

Smit haakt in. "Het was inmiddels een paar dagen later en we hadden eigenlijk niks meer van Ger gehoord. Toen is Petric weer naar Breda gereden en heeft hij een briefje onder de deur van 't Tapperijke geschoven. Diezelfde dag belde Ger ons nog op en hebben we alles geregeld en opgenomen."

Inmiddels staat De Muts online en krijgen ze leuke reacties. Adriaanse vertelt dat ze ook tijdens de carnaval in 't Kielegat te horen zijn met dit nummer. "We zijn inmiddels geboekt voor een aantal grote evenementen in Breda, maar daar mogen we nog niet teveel over vertellen. Maar dat het een feestje gaat worden dat is zeker!"

 

FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief