Werk van Alice Chaplin
Werk van Alice Chaplin Foto: Kyki Vermaire

De fysische fenomenen en afdwalende kunst van Alice Chaplin

Cultuur

BREDA - Twee weken lang heeft kunstenares Alice Chaplin gewerkt bij Witte Rook aan de Stationslaan. Onder de noemer WKNDX heeft ze zich als artist in residence volledig kunnen richten op haar werk. Deze vrijdag laat ze zien wat deze twee weken haar gebracht hebben.

Door Kyki Vermaire, Witte Rook


Alice Chaplin kwam in aanraking met kunst tijdens haar opleiding grafische vormgeving. Naarmate de opleiding vorderde, besloot ze verder te gaan binnen de vrije kunsten. Haar werk uitte zich voornamelijk in het schilderen, daarom besloot ze na haar propedeusejaar te starten met de bachelor schilderkunst aan het LUCA School of Arts (Gent, BE).

“Ondanks de variatie in onderwerpen en beeldtaal zijn er een aantal overkoepelende thema’s te herkennen”, vertelt de kunstenaar over haar werk. “Ik werk graag met de inhoud van het afgebeelde en probeer deze, door middel van verf, naar mijn hand te vormen. Ik laat me leiden door hetgeen dat mijn aandacht trekt, en zorg dat ik deze aandacht vast kan houden voor zolang het nodig is.”

Ze is een vrij bedachtzame schilder en werkt doorgaans op relatief groot formaat. Haar directe omgeving is haar inspiratie, hoe de samenleving wordt geordend, hiërarchie en andere sociale of fysische fenomenen. Inspiratie komt ook van kunstenaars als John Körmeling, Jonas Staal, Paul Klee, Constant Nieuwenhuys en Wassily Kandinsky en Ed Ruscha, maar ook bijvoorbeeld Constructivisme, Kubisme, Johan Huizinga of Franz Kafka.

Notie van tijd
Momenteel is ze bezig met haar master beeldende kunst aan het KASK in Gent. “Ik wou mezelf de ruimte en tijd geven om dieper in te gaan op een thema waar ik al vaker over nadacht, namelijk ‘vrije tijd’. Aandacht geven aan hetgeen dat doorgaans ondergeschikt is aan de niet-vrije tijd, nadenken over een bijzaak. Dit is enigszins vergelijkbaar met wat ik tijdens mijn werkperiode bij Witte Rook wil doen, alleen dan binnen mijn eigen praktijk.”



foto Alice Chaplin

Omdat ze vaak aan grotere projecten werkt, of een focus heeft op één voorwerk voor een langere periode, dwaalt haar aandacht met enige regelmaat af. Dit afdwalen resulteert in een kleurig assortiment van kleine werken. “Deze ontstaan uit ideeën of verhalen die in mij opkomen en waarbij ik de drang voel om ze op papier of doek te zetten, om ze niet te vergeten, als een soort notitie. Vaak blijven deze ideeën bij enkele woorden in een schetsboek of een Word document, maar soms werk ik ze uit tot schilderijen. Ik wil een manier vinden om hier toch voor een korte tijd bij stil te staan en ze anders te presenteren.”

Atelier delen
Het jaar na haar bachelor merkte ze dat – naast een parttime baan – een atelier dat ook als woon- en slaapkamer fungeerde lastig was om écht iets aan te pakken. Ook miste ze het delen van een atelier, zoals op de kunstacademie. “Wanneer niemand je werk nog ziet en je er nooit feedback op krijgt, is het lastig om door te gaan met het maken van vrij werk. Al kan ik me voorstellen dat dit voor anderen misschien – toch voor een moment – juist prettig kan zijn, zoals het schrijven van een dagboek, niemand zal er ooit in kijken behalve als je het zelf deelt.”

De toekomst is voor Chaplin nog niet uitgetekend. Wensen zijn er wel. Zo leek het haar vroeger leuk om enkele jaren ergens in de Tornado Alley te wonen. “Verder zou ik graag langdurig onderzoek willen doen naar één onderwerp, of misschien wel een boek schrijven. Om wat realistischer te blijven, ik overweeg nog een master bestuurskunde aan te gaan na mijn studie schilderkunst.”

De eindpresentatie van Alice Chaplin is vrijdag 22 februari 2019 van 19.30 tot 22.00 uur. Daarna is het werk te zien zaterdag 23 en zondag 24 februari van 13.00-17.00 uur. Toegang is gratis.


 

Werk van Alice Chaplin.